18 -itys | Regularity & Absence of Vanity

18-ity-absence-of-vanity

Photo door Peter Hershey

Wauw, er is alweer een hele Maan cyclus voorbij! Ik merk wel nu ik mij meer focus op de gehele cyclus en een soort globaal thema, dat ik toch wel een sterkere verbinding voel. Ook gaat het bij mijn cursus Heidense Mystiek over de Maan deze maand en daar leer je een hele cyclus gebruiken voor een ritueel en jouw intentie. Heel gaaf. Maar goed: hoe is het gegaan met regelmaat en wat is de -ity voor de komende cyclus? 

Regularity en dagelijks leven

18-ity-s-regularity

Voor regelmaat is het natuurlijk niet heel lastig om te bedenken hoe ik dat in het dagelijkse leven kon integreren. Ik ben gek op lijstjes en ben sinds een paar weken een Bullet Journal aan het bijhouden waar ik veel bijhoud. Volgende week komt er een artikel online over dit journal en alles wat ik daar in zet.

De regelmaat in het bijhouden van mijn gewoontes was snel geboren maar de gewoonte dan ook nog regelmatig uitvoeren zonder oordeel was lastiger. Ik merk dat wanneer ik een avondje niet kan mediteren, ik al snel in de ‘je doet nooit wat goed’-modus schiet. De vervelende gedachten steken dan snel de kop op. Dus dat vond ik lastig aan regelmaat, om toch met liefde en mildheid naar mijn eigen gewoontes te kijken. En dan zeker naar de keren dat het niet zo ging als ik wilde.

Wat heb ik geleerd van Regularity?

Mildheid en liefde. En ook dat een lijstje afstrepen echt niet alles is.

Nieuwe maan, nieuwe -ity: Absence of Vanity

18-ity-vanity

Betekenis

Vanity gaat natuurlijk over ijdelheid. Eigenpijperij. Oppervlakkigheid en leeghoofdigheid. Niet ijdel zijn is natuurlijk al heel lang een virtue en op de NGram zie je ook dat het rond einde 18e eeuw een opmars begint te maken en in de eerste helft van de 19de eeuw een piek heeft. Dat zal deels komen door de etiquetteboekjes die verschenen waarin vanity als een slechte karaktertrek werd bestempeld en zeker eentje die dames niet moeten beschikken.

Vanity gaat echter naar mijn mening over dingen niet op jezelf betrekken. Jezelf dus niet belangrijker maken. Afzien van ijdelheid opent deuren voor mildheid, liefde en verbinding. Jouw eigen vooroordelen staan niet meer in de weg als je minder ijdel bent. Het is boven je ego uitstijgen en niet in de slachtofferrol kruipen.

Toepassen dagelijks leven

Soms heb ik nog wel eens de neiging in de slachtofferrol te kruipen dus ik wil kijken waar ik mogelijkheden zie deze maand. Boven je ego uitstijgen is natuurlijk iets wat je zoveel mogelijk probeert te doen (al ben ik er zeker heilig van overtuigd dat het ego niet inherent slecht is en je het heel hard nodig hebt om te overleven). Ik hoop dat ik over een Maan meer praktische voorbeelden kan geven, want deze is toch best lastig!

Hoe zou jij absence of vanity toepassen?

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge