18 -itys | Serenity en Regularity

18-ity's

Rechter foto door Aaron Lee. Linker foto Giulia Bertelli

Deze post behandelen we voor het gemak 2 -itys omdat de post van een maandje geleden wel erg lang zou worden wanneer ik ook nog naar definities van serenity zou gaan kijken. Ik ben dus een maan bezig geweest met dit woord en vandaag kan je mijn bevindingen lezen. Evenals de definitie en het gevoel van Regularity de volgende op het lijstje.

Voor mijn zoektocht naar de definitie van een woord maak ik gebruik van verschillende woordenboeken in verschillende talen. Ook ga ik na wat mijn definitie is en hoe ik het in mijn leven kan integreren. Best een zoektocht dus!

Serenity: definitie en de maan

Serenity  of sereniteit gaat over rust. Over een kalme geest. Over meditatie. Het oog van de storm. Vredigheid. Het woord stamt af van het Latijnse woord serenus en wat kalm en vredig betekend. Het meervoud in latijns eindigd op -itas en dat gaat juist weer over een ‘state of mind‘.  Ook de betekenissen clear  en fair voorbij zien komen.

In het Nederlands heeft het grotendeels dezelfde betekenissen maar ben ik andere synoniemen tegengekomen. Je kan sereniteit namelijk ook associeren met geslotenheid, ongenaakbaarheid (ook al staat dat haaks op die vredigheid) en ook stilzwijgen kan als negatief worden opgevat. In een Arabisch/Perzisch woordenboek kwam ik Sereen juist als synoniemen tegen bij woorden zoals shining, blooming, white, open & manifest.

Wanneer je dat allemaal een beetje door elkaar husselt kom je uit op een rustig, tevreden, open mens. Iemand die niet meteen een oordeel klaar heeft, kan genieten van kleine dingen en problemen kalm tegemoet treedt.

serenity

Hierboven een onderzoek met Google Ngram naar het woord ‘serenity’ in de literatuur door de eeuwen heen. Ik als historicus en allround geschiedenis-nerd word hier heel gelukkig van. Rond 1800 zie je dat er een grote piek is en dat het daarna steeds meer afneemt, met weer een opleving rond 1832. Wat ik weet van de literatuur in die tijd is dat de roman in opkomst was en Jane Austen kent natuurlijk iedereen.

Serenity en dagelijks leven

Nu is een serene staat niet altijd mogelijk omdat emoties absoluut niet slecht zijn (anders kom je op ongenaakbaar en uiteindelijk onverschilligheid) maar het invoeren in mijn dagelijks leven was toch redelijk te doen. Ik nam iets meer mijn tijd met beslissingen, wachtte goede momenten af (voor zover andere momenten niet goed waren) en was mild. Soms vond ik het ook wel lastig omdat ik het ook wel eens dwangmatig gebruikte. Wanneer ik knorrig was, direct denken ‘dat is niet sereen!’. Daarom kreeg ik soms ook een beetje een hekel aan sereniteit.

Conclusie: Ja, ik ben milder geworden en wat rustiger ook. Grootste les was toch wel dat een woord van betekenis kan veranderen afhankelijk van hoe en wanneer je het gebruikt. Logisch natuurlijk maar je moet er even op gewezen worden.

Nieuwe maan, nieuwe -ity: Regularity

Regelmaat… Nu denk je direct aan strakke schema’s en een perfectionistisch gebeuren (ik althans wel). Maar dat is nu juist niet het idee. Eerst ben je milder en sereen geworden en nu kan je die basishouding toepassen op regelmaat. Alle -ity’s staan niet voor niets in deze volgorde!

Betekenissen gaan over orde, vastheid, opeenvolging, rigide schema’s en vastigheid. Het gaat over iets regelmatig beoefenen om er meesterschap in te verkrijgen en een persoon te zijn waar men op kan bouwen. Het heeft ook wel iets saais in zich en veel mensen krijgen jeuk van regelmaat. Persoonlijk wissel ik heel erg, de ene periode kan ik heel netjes dingen elke dag doen. De andere periode doe ik alles door elkaar.

regularity

Ik heb voor de grap een search naar het gebruik door de eeuwen heen van het woord regularity gedaan met Google Ngram. Je ziet dat rond 1780 het woord vaak werd gebruikt in boeken (die op Google Books staan). Dit is de periode van de Renaissance en de maakbaarheid van het leven vierde hoogtij (onze moderne manier van denken komt grotendeels van deze periode). Regelmaat past daar natuurlijk uitstekend bij: alle natuurkundige experimenten, de mens als machine en zo verder.

Toepassen van regelmaat in het dagelijks leven

Dit roept natuurlijk om een challenge, maar eigenlijk wil ik dat deze keer niet doen. Ik wil gaan ontdekken hoe je regelmaat kan toepassen in je dagelijkse leven zonder dat het dwingende aspect direct naar voren komt. Juist de sereniteit meenemen in de regelmaat lijkt me interssant. En ik wil graag het vrije en de lol in regelmaat ontdekken.

Hoe zouden jullie regelmaat toepassen?

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge