2017 is coming | Oud & Nieuw ritueel

Oud en Nieuw Ritueel

Photo by Thomas Kelley

De afgelopen weken hebben we gekeken naar mijn hoogtepunten, hoe je CDF’s kan maken en hoe je die visueel maakt door een visionboard. Vandaag heb ik een ritueel voor je zodat je het nieuwe jaar kan verwelkomen en in 2016 achterlaten wat je niet mee wilt nemen.

Dit is niet een ritueel waarin ik je stap voor stap meeneem in de handelingen maar meer een suggestie over hoe je het oude jaar kan afsluiten. Zelf doe ik elke maan iets soortgelijks maar dit is natuurlijk een stukje groter.

Ritueel stap 1: Mediteren

Ik vind het altijd fijn om eerst even rustig te worden, mijn hoofd te kalmeren. Zorg ervoor dat je lekker zit, steek wat wierook aan en pak je favoriete meditatie er bij. Mediteer voor zolang jij nodig hebt. Ik vind langer mediteren vaak lastig dus 10 minuutjes is mijn maximum want dan is mijn concentratie weg. Bij een ritueel als deze zou je 2x 10 minuutjes kunnen doen: niets is fout.

Ritueel stap 2: Wat wil je loslaten?

Pak een vel papier en scheur of knip dat in stroken of vierkantjes. Ga hier vervolgens opschrijven wat je allemaal in 2016 wilt achterlaten. Dat kunnen slechte gewoontes, mensen, gedrag, trauma’s of allerlei andere dingen zijn. Dit vraagt om wat soul searching maar omdat je al redelijk duidelijk hebt wat je wilt cultiveren zou het wat makkelijker moeten zijn om te weten wat je wilt loslaten.

Ritueel stap 3: Het echte loslaten

Dit kan je op meerdere manieren gaan doen. Persoonlijk houd ik erg van werken met de elementen.

 • Vuur: loslaten met vuur doe je door de papiertjes te verbranden. Leg ze op een kooltje, in een keteltje binnenshuis (wel vuurvast) of in de vuurkorf buiten. Visualiseer dan dat alles dat je wilt loslaten ook echt weg is.
 • Water: leg de papiertjes in een schaal of emmer met water totdat de inkt er vanaf is of dat ze tot pulp zijn verworden.
 • Lucht: versnipper de papiertjes en laat de wind ze meevoeren.
 • Aarde: je kan de papiertjes ook begraven op een speciale plek. Zorg ervoor dat het niet te dicht bij je huis is want je wilt ze natuurlijk niet het hele jaar bij je dragen.

Ritueel stap 4: Reinigen

Ik vind het altijd prettig om nog even met salie of palo santo door het huis te lopen en een energetische schoonmaak te houden. Zet daarna alle ramen open om frisse lucht binnen te laten. In Mexico doen ze dan ook nog eerst de achterdeur open om het oude jaar de deur te wijzen en daarna de voordeur zodat het nieuwe jaar naar binnen kan.

Heb jij een speciaal ritueel voor de overgang van het oude naar het nieuwe jaar?

Volg:

4 Reacties

  • Mywindingpath.com
   30 december 2016 / 09:15

   Graag gedaan 🙂

 1. Hélène
  29 december 2016 / 17:27

  Goed idee!!

  • Mywindingpath.com
   30 december 2016 / 09:16

   Dank u, dank u!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge