4 tips om je goede voornemens vol te houden

4 tips om je goede voornemens vol te houden

Goede voornemens of intenties: we hebben ze allemaal. Je weet misschien wel dat ik een beetje afgestapt ben van de goede voornemens en meer zie in ‘hoe wil ik me voelen’ en daarna actiestappen ga bedenken. Maar in beide of alle gevallen gaat het om volhouden. En dat is soms knap lastig. De bank lokt, of je bed. Hoe ga je toch iets doen waarvan je weet dat het goed/leuk voor je is, maar waar je niet altijd om staat te springen. Hoe kies je de lange termijn over de korte? 

Laat ik maar meteen beginnen met vertellen dat ik ook niet alles weet. De tips die je hier dus gaat lezen komen vooral uit mijn ervaring en het kan zijn dat het voor jou helemaal niet werkt. Even goede vrienden. Misschien heb jij zelfs nog wel een goede tip voor mij, haha! De tips zijn naast helemaal van mij, ook vooral ‘simpel’ toepasbaar in je dagelijkse leven. Dus daardoor hopelijk vol te houden.

Oh, en ‘goede voornemens’ mag je ook vervangen voor intenties, doelen, dromen, CDF’s, of nieuwe/goede gewoontes.

Laatste mededeling: ik gebruik als voorbeeld voor deze tips sporten/afvallen omdat dat even het makkelijkste praat. Maar dat kan je natuurlijk ook vervangen voor wat jij probeert te doen op dit moment.

Goede voornemens volhouden? 4 tips

Lange termijn vs. korte termijn

Allereerst is het belangrijk om de eindstreep in gedachten te houden. Om dat te doen kan je misschien wel zo ver gaan als te zeggen dat je je zinvolle op het spel zet. Het is namelijk bekend dat ‘geluk’ vooral over vervulling op korte termijn gaat en zingeving over de lange termijn. Dat komt omdat geluk vaak gaat over dingen die je leuk vindt om te doen maar waar je misschien niet een zinvoller leven door gaat leiden. Dat zinvolle leven vraagt namelijk wel eens wat opofferingen maar is uiteindelijk heel veel waard. Lees er in dit artikel meer over.

Vraag is dus: die nieuwe gewoonte, hoeveel zingeving haal je daar uit? En als het blijkt dat je uit, bijvoorbeeld, het afvallen zelf geen zingeving krijgt, wat is de gedachte er achter? Waarom moet je afvallen? Misschien moet je je doelen of gewoontes opnieuw formuleren zodat die lange termijn ook echt een streven kan worden en de korte termijn onaantrekkelijk (voor 90% van de tijd dan he, soms is die bank ook gewoon nodig).

Je hoeft het niet geweldig te vinden

Ok, je hebt nu besloten dat afvallen een middel is om lekkerder in je vel te zitten en dus je zelfverzekerder te voelen. Cool, you go girl! Om af te vallen ga je sporten maar sporten is vaak gewoon niet leuk. Ik ben de eerste die je daarin gelijk zal geven. Hoe ik dan toch 5x per week 30 minuutjes sport? Nou, door er in eerste instantie maar een halfuurtje van te maken en me er vervolgens bij neer te leggen dat ik sporten nooit leuk ga vinden. En dat dat mag. Maar dat ik het wel moet doen. Ik ga er niet meer van uit dat ik van ‘absolute hekel’ naar ‘tofste in me leven’ ga binnen 1 sportsessie. En dat ik daar ook nog niet ben na 1 miljoen sessies. Mijn hoogste doel is er neutraal tegenover staan. Net zoals afwassen: ik ben er niet gek op, maar ik doe het wel.

Het is ook makkelijker om naar een emotie of gevoel te gaan wat niet zo ver ligt van jouw start-gevoel. Van ‘hekel aan’ ben ik naar ‘ok-ok’ gegaan. Daarna naar ‘hmm’ en nu zit ik bij ‘meh’. Maar ik heb nog vaak dat ik weer afzak richting die hekel. Dan denk ik aan mijn lange termijn doel plus dat het maar 1/48ste van mijn dag is en dan gaat het wel weer.

Don't overthink

Maak het jezelf gemakkelijk

Omdat ik soms nog wel eens een slecht zelfbeeld heb (wie niet), is sporten in een sportschool voor mij een gigantische drempel. Daarom ga ik ook niet. Het helpt ook niet dat ik een chronische blessure heb. Ik heb het mezelf dus makkelijk gemaakt door die drempel volledig weg te nemen: thuis sporten! En een simpel programmaatje van een maand. Het mooie van dat programma was, was dat je start met een fitness test en er mee eindigt en ik kan je vertellen dat dat een geweldige motivatie was! Ik was zo ontzettend trots op de vooruitgang dat ik heel soms zelfs blij wordt van de gedachte dat ik weer ga sporten. Heel soms.

Maar punt is: doe er niet te moeilijk over en zorg dat je niet nog meer drempels over moet. ‘Vergelijk jouw begin niet met het midden van iemand anders’.

What you do every day matters more than what you do once in a while

Oftewel: doe iets! Soms heb je van die dagen dat het allemaal tegenzit en dat je echt nergens zin in hebt. Belangrijkste is dan dat je toch wel iets doet. Ook al zijn het bij wijze van spreken maar 10 zonnegroetjes. Wanneer ik ongesteld ben dan heb ik op dag 1 en 2 absoluut geen zin om ook maar mijn bed uit te komen, laat staan na werk nog eens te gaan sporten. Een plan A, B, C en zelfs D zijn dus geen overbodige luxe! Hoe die plannen er bij mij uitzien?

  • Plan A: de workout video + extra credit opties
  • Plan B: de workout video
  • Plan C: makkelijke opties in de workout video
  • Plan D: vervangen door een workout die beter past (10 zonnegroetjes, fijne/rustige yoga)

Wanneer je zulke plannen maakt is het wel goed om te onthouden dat zowel plan A als D haalbaar moeten zijn. Dus dat je geen doelen gaan stellen die je al uitputten als je er aan denkt.

Wat zijn jouw ultieme tips om al die goede intenties/gewoontes/routines vol te houden?

 

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge