4 tips om met negatieve emoties om te gaan

negatieve emoties

Photo by Agnieszka

Negatieve emoties hebben we allemaal, het is alleen zo jammer dat in veel moderne interpretaties van spirituele tradities het lijkt alsof ze niet zijn toegestaan. Dat slaat natuurlijk nergens op, want woede, jaloezie en verdriet zijn hele normale emoties. Het wegstoppen daarvan kan juist een averechts effect hebben. In dit artikel 4 tips om er mee om te gaan.

4 tips om met negatieve emoties om te gaan

 

Uiten | Ok, we moeten eerst gaan zorgen dat het gevoel geen acties meer beïnvloed dus het moet er uit. Uiten is gezond en de emotie negeren is dat zeker niet: het komt altijd als een boomerang terug. Dit kan betekenen dat je even op het toilet een potje moet gaan janken, of een kussen in elkaar slaan, of even iemand appen om te zeuren. Probeer het scherpe randje er vanaf te halen zodat je anderen geen (bewuste) schade berokkent. Ga mee in het gevoel en voel je inderdaad even kut (excuse my French).

Ga met het gevoel zitten | Dit is misschien een lastige, maar wel heel belangrijk. Nu het scherpe randje er af is, kan je met het gevoel of de emotie gaan zitten. Laat het je overspoelen en probeer het niet te veroordelen. Het kan betekenen dat je weer naar het stukje van het uiten gaat, maar dat is niet erg. Sommige gebeurtenissen zorgen ervoor dat je er een paar keer doorheen moet. Ik doe dit vaak in meditatie en roep dan mijn voorouders er bij (bij hen voel ik me altijd heel veilig) en vraag of ze op me willen letten als ik een heftige emotie toe laat.

Waar komt het vandaan? | Probeer na je momentje uit te zoeken waar de emotie vandaan komt. Wat was de druppel die de emmer deed overlopen.  Je kan dit op meerdere manieren doen, wat je kiest hangt af van hoe jij als persoon bent. Persoonlijk vind ik het prettig om eerst te schrijven in mijn dagboek. Dan krijg ik mijn verhaal helder. Daarna ga ik er over praten met een goede vriend(in), ouders of mijn lief. Zij kunnen vaak een ander perspectief op de situatie bieden, maar daarvoor moet ik wel een helder verhaal hebben. Het gebeurd trouwens ook vaak genoeg dat het niet zo lukt, maar dit is de ideale situatie.

Kan ik het voorkomen? | Als je uitgevogeld hebt waar je gevoel vandaan kwam, dan kan je vaak bedenken hoe je het kan voorkomen of misschien anders aanpakken. Er zijn uiteraard situaties waarbij dat niet kan, maar ook bijvoorbeeld zorgen dat je je emmer vaak genoeg leegt zodat iets kleins je niet over the edge stuurt is ook goed. Dit kan gaan van zelf aanpassingen maken, of leren je grenzen aan te geven.

Hoe ga jij met negatieve gevoelens om?

Volg:

2 Reacties

 1. 10 maart 2017 / 21:37

  Ik doe inderdaad iets soortgelijks! Ik denk lang na wat er nu precies aan de hand is waardoor ik me zo voel. Vaak is het een combinatie van allerlei kleine dingetjes. Die schrijf ik dan op. Daarna schrijf ik alle positieve dingen op die ik op dat moment meemaak of kan bedenken, en dan ga ik me vanzelf beter voelen.

  • Mywindingpath.com
   13 maart 2017 / 09:10

   Dat is ook een hele goede! Bewustwording van het waarom achter emoties is in mijn ogen heel belangrijk om de emotie echt even te laten bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge