4x anders mediteren

4x-anders-mediteren

Foto door Ashley Batz

Bij mediteren denk je misschien direct aan op een kussentje zitten en dan heel lang stil zijn. Dit is een mainstream manier van mediteren maar natuurlijk niet de enige. Meditatie gaat om aandacht en focus en dat krijg je bij veel meer activiteiten dan bij het traditionele stilzitten!

4x Anders Mediteren

Dansen | Dit is meteen de drukste manier van mediteren die je kan bedenken, haha. Door te dansen en helemaal op te gaan in het moment kan je er voor zorgen dat je die flow, rust en gedachtenloosheid die we met mediteren kan associëren bereikt. Denk er dan wel om dat je niet strakke danspassen volgt maar meer een intuïtieve dans doet. Hoe jouw lichaam op dat moment op de muziek wil bewegen, zo beweegt het. Je zou eens kunnen kijken naar 5 rythms dansen die hier heel erg op inspelen. Persoonlijk ben ik nog nooit naar een dergelijke workshop geweest, maar het staat nog op mijn lijstje.

Wandelen | Door te gaan wandelen kan je ook in een meditatieve staat komen en het is natuurlijk goed nieuws voor de mensen onder ons die niet stil kunnen zitten! Een meditatieve wandeling is dan natuurlijk ook niet je dagelijks loopje naar het station. Je gaat hier echt bewust naar je omgeving kijken. Probeer al je zintuigen aan te zetten wanneer je wandelt. Je kan ook een ademschema gebruiken terwijl je loopt. Bijvoorbeeld 5 passen inademen, 5 passen vasthouden, 5 passen uitademen, 5 passen vasthouden. Let er dan wel op dat je met je hele bovenlichaam ademt want zeker tijdens het lopen kan je soms wat te hoog ademen.

Tuinieren | Door te mediteren ga je je heel bewust bezighouden met wat je zaait, verzorgt en oogst. Letterlijk. Kies dus je zaden zorgvuldig, plant ze met intentie en verzorg de plantjes zoals je ook jezelf zou verzorgen. Door tuinieren als een manier van mediteren te zien houd je je vooral bezig met de veranderlijkheid in het leven, een groot thema binnen het Boeddhisme. Het repetitieve werk schept ruimte in je geest en ik krijg er erg veel energie van.

Tekenen | Mandala’s kleuren of tekenen, Zentangle, schilderen, Bullet Journals versieren. Eigenlijk alles wat met creativiteit te maken heeft kan ook heel makkelijk als een meditatie gezien worden. Door de juiste intentie, de rust en het herhalende krijg je hetzelfde gevoel of flow wanneer je stil zit. En dit alles terwijl je je hoofd fijn bezighoud. Probeer hier ook expres je gedachten te laten dwalen zonder er dus aandacht aan te besteden. Dan komen de mooiste kunstwerkjes tevoorschijn. Bedenk wel dat het niet in een gallerie hoeft te gangen, dus zolang jij tevreden bent doe je het heel goed!

Op welke alternatieve manier mediteer jij?

Meer meditatie tips

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge