6 Tips voor meer zelfvertrouwen

meer zelfvertrouwen

Zoals je weet ben ik de laatste tijd erg bezig met zelfvertrouwen kweken. Nu is het niet zo dat ik geen zelfvertrouwen heb, maar als het over bepaalde zaken gaat dan kan ik ontzettend aan mezelf twijfelen. Zelfvertrouwen is eigenlijk de basis voor je hele leven: het kan ontzettend verlammend werken als je merkt dat je het niet of niet voldoende hebt.

Zelfvertrouwen opbouwen gaat niet over 1 nacht ijs en je moet onderstaande tips ook echt niet als ‘regels’ zien. Ik ken jouw situatie niet en misschien is niet alles op je van toepassing (te kort door de bocht of juist teveel), maar mij helpen ze redelijk goed. Ik ga er geregeld aan voorbij, dan wel, maar stukje bij beetje win ik wel aan zelfvertrouwen.

6 tips voor meer zelfvertrouwen

Als eerste de tip die ik twee weken geleden deelde, maar dan uitgebreider. Naast dat je elke dag kan opschrijven waar je trots op bent, is het ook een goede om op te schrijven waarom je dankbaar bent voor jezelf of dingen die je gedaan hebt. Dat je bijvoorbeeld de tijd hebt genomen om voor jezelf te zorgen, of dat je je huis op orde hebt gemaakt terwijl je moe was. Dingen die je trots maken én die je dankbaar voor jou maken. Ik bedoel: je moet toch de hele dag met jezelf doorbrengen dus dat schouderklopje heb je verdient!

Kleine stapjes. Probeer met kleine stapjes de manier hoe je over jezelf denkt te veranderen. Als jij altijd heel slecht over jezelf denkt, is het heel lastig om meteen naar superpositief te gaan. En dat is ook niet wenselijk want het ‘past’ niet. Probeer van heel negatief naar een beetje negatief te gaan en dan naar neutraal.

Als je merkt dat je in een situatie komt waarin je dénkt dat je beoordeeld gaat worden, bedenk dan wat je wilt dat gezegd wordt en zeg het tegen jezelf. Geef jezelf alvast het schouderklopje, want ook al is iemand niet helemaal tevreden met je, jij weet waarschijnlijk dat je je best hebt gedaan (er even vanuit gaande dat je zelf reflectief bent). Meer dan je best kan je niet doen en jij moet jezelf de complimenten geven dat je je best hebt gedaan.

Het leven is een feest maar je moet zelf de slingers ophangen geldt ook voor zelfvertrouwen. Zelf de complimenten geven en niet proberen afhankelijk te zijn van wat anderen van je vinden. Dit is voor mij een hele moeilijke maar als je er over na gaat denken best logisch. Andere mensen zien niet jouw hele plaatje, ze zien die van zichzelf. Daar is niets mis mee. Maar als jij weet dat wat zij zeggen niet waar is, of dat ze beperkt worden door hun doel of iets anders, dan weet je dat jij het probleem niet bent.

Perspectief. Even voortbordurend op de vorige: perspectief is heel belangrijk. Jij ziet niet het hele plaatje van de ander en die ander ziet het niet van jou. Soms kan je jezelf opvreten over iets dat jij heel belangrijk vond maar de ander niet. Ik ga vaak met mijn vriend/moeder/broertje praten wanneer ik perspectief nodig heb. Als ik dat heb gekregen dan kan ik het loslaten. Als je heel dapper bent (is ooit nog een doel van mij) dan kan je ook degene waar het incident mee gebeurde om perspectief vragen. Let er dan wel op dat je niet beschuldigd, dan is compassie vaak ver te zoeken.

Wees 0,000001% dapperder dan je bang/niet zelfverzekerd bent en doe wat je wil doen. Soms moet je al het advies in de wind slaan en schoorvoetend aan jouw Taak beginnen. Ook al ben je niet klaar. Of 100% op de hoogte. In die verlammende fase blijven zitten zorgt er niet voor dat je meer op jezelf vertrouwt. Soms is doen ontzettend eng maar wel nodig.

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge