Meditatie volhouden? 6 tips

meditatie-volhouden

Foto door Kosal Ley

Meditatie volhouden vind ik best lastig om te doen. Ondanks dat mediteren iets is dat ik geweldig leuk vind om te doen. Ik ken alle voordelen, ik weet precies wat mijn persoonlijke voordelen zijn maar een regelmatige practice heb ik niet. Meditatie volhouden vraagt namelijk best wat toewijding, maar je kan het ook leuk maken. Vandaag wel wat tips om te zorgen dat je dat voor elkaar kan krijgen, als je dat natuurlijk wilt. In onregelmatigheid zit immers ook een regelmaat 😉

6 Tips om mediteren vol te houden

Maak het jezelf comfortabel | Meditatie hoeft niet per se oncomfortabel of rigide te zijn. Verre van zelfs! Prinses op de erwt die ik ben heb ik een meditatiekussentje én een schapenvachtje waar ik op zit. Het zit heerlijk, is warm en zacht en door het comfort wil ik er toch vaker gaan zitten.

Maak een plekje voor meditatie | Het beste werkt het wanneer je ook een vaste plek hebt voor je meditaties. Dat kan een vaste stoel zijn, of een ruimte. Kijk even wat je kan doen in huis en richt een speciaal plekje in waar je ook echt tot rust kan komen en je kan focussen.

Bedenk wanneer jij het beste zou mediteren | Ik ben geen ochtendmens, hoe graag ik dat zou willen. Wanneer ik bedenk dat ik ’s ochtends wil mediteren dan lukt dat gewoon niet en na een week ben ik moe en chagrijnig. ’s Avonds werkt veel beter voor mij en dus ga ik dat gevecht ook niet meer met mezelf aan. Waarom het moeilijker maken dan nodig? Probeer uit te vinden wat voor jou het beste werkt. Dat kan ook midden op de dag zijn, als je die tijd hebt.

Mediteren is niet stilzitten  | Je kan namelijk ook gaan dansen, of wandelen of slapen (kijk eens naar Yoga Nidra), of tuinieren of gewoon iets anders heel bewust doen. Het idee van meditatie is dat je aandachtig bezig bent met iets en daarbij ook je adem in de gaten houdt. Idealiter zou je ook nergens aan moeten denken maar dat is juist makkelijker als je andere dingen doet. Ik houd van tuinieren en word er helemaal zen van!

Wees niet streng voor jezelf | Wanneer je begint met het idee dat je direct een halfuur moet kunnen mediteren, dan ben je van te voren gedoemd te mislukken. Als je gewoon met 5 minuutjes start dan is dat al een hele stap. Hou dat net zo lang vol als dat jij dat nodig vind. Ik heb er maanden over gedaan voordat ik naar 10 minuten ging en daar ben ik nu ook al een tijdje.

Onregelmatigheid is ook regelmaat | Doe het ook vooral wanneer jij er behoefte aan hebt. Meditatie moet geen verplicht nummer zijn omdat het dan het doel voorbij schiet. Heb je dus even geen tijd of zin dan is het niet handig om jezelf te dwingen.

Wat zijn jouw tips om meditatie vol te houden? Of er een gewoonte van te maken?

Meer meditatie tips

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge