Luxe Aardbeien Brioche

aardbeienbrioche

Ik houd van brood en het liefste maak het ik het zelf. Omdat het best een karweitje is doe ik dit niet altijd (ik heb geen spierballen en kneden op de hand is leuk maar arbeidsintensief). Laatst besloot ik dat toch te gaan doen en ging ik voor een brioche: een lekker zoet en luchtig brood. Wel met een twist, lees snel verder.

Een brioche is een perfect brood voor een paasbrunch, picknick of een speciaal ontbijtje. Je kan er nog vanille in doen als je het brood wat zoeter wilt hebben, maar ik vond de honing erg lekker. Het brood is afkomstig uit Frankrijk waar het voor het eerst in 1404 werd genoemd. Van oudsher is het een luxe brood dat alleen door de rijkere klassen werd gegeten.

Deze versie is nog specialer omdat er jam in zit: een heerlijke aardbeien brioche dus! Je kan ook een andere smaak kiezen, frambozen is iets frisser en bosvruchten doet denken aan cassis.

Benodigdheden

 • 325 gr bloem
 • 120 ml lauwe melk
 • 125 gr roomboter op kamertemperatuur
 • 1 ei
 • 2 el honing
 • 8 gr gist
 • 6 gr zout
 • 1 potje jam naar keuze (ik gebruikte aardbeien, obviously)

Bereidingswijze Aardbeien Brioche

 1. Maak de melk lauwwarm (even snel in de magnetron voor een half minuutje) en doe daar de gist en de honing bij. Zet dit even weg. Het gaat vanzelf borrelen en dat is goed 🙂
 2. Doe de bloem, zout en het ei in een kom en meng dit. Dat kan ook in de keukenmachine.
 3. Wanneer het goed gemengd is kan je het melk-gistmengsel er bij doen. Weer goed mengen. Het deeg wordt redelijk nat en plakkerig, dat is de bedoeling!
 4. Voeg nu in stukjes de boter toe. Wanneer je aan het kneden bent kan je beter 1 ‘schone’ hand houden om de boter telkens toe te voegen.
 5. Als het deeg een beetje een bal begint te worden (nog steeds nat en plakkerig) en je door je boter heen bent, kan je een stuk aanrecht invetten met zonnebloemolie. Meel kan ook maar dan wordt de brioche minder luchtig. Dit is ook het moment om zelf te gaan kneden.
 6. Vet ook je handen in met de olie en ga flink lucht in het deeg kneden. Dit doe je door telkens de bal met de muis van je hand naar voren te schuiven (het rekt uit) en dat stukje dan weer een soort dubbel te vouwen bij het begin van het deeg.
 7. Als het een goede luchtige bal is, vet je een kom in met wat olie en laat je het 45 minuten onder een natte theedoek rijzen. Het moet verdubbelen in volume.
 8. Pak een bakplaat en leg er een stuk bakpapier op.
 9. Stort de bal op de plaat en druk de lucht er uit. Vervolgens maak je een rechthoek met je handen.
 10. Pak de jam en smeer het deeg hiermee in. Laat de randen een beetje vrij.
 11. Rol de plak in de breedte op (dit kan je doen door het bakpapier vast te pakken en omhoog te tillen: rolt vanzelf.
 12. Leg de rol even in het midden en snijd het in de lengte doormidden.
 13. Ga met de twee helften die nu openvallen een soort vlecht maken: je legt ze telkens over elkaar heen. Vieze handen gegarandeerd….
 14. Laat nu weer 45minuten rijzen onder een natte theedoek.
 15. Pak een cakevorm en leg het deeg daarin, dan behoud het zijn hoogte en ziet het er mooi uit.
 16. Bak af op 180 graden (uiteraard voorverwarmt) in ongeveer 30 tot 35 minuten. Houd even in de gaten of het brood donker wordt, als je het donker genoeg vind dan is het handig om aluminiumfolie er op te leggen zodat het doorgaart maar niet zwart wordt.

Serveertip: Besmeer het brood met mon chou, mascarpone of lemon curd en wat vers fruit. Op de foto heb ik mon chou gebruikt en dat smaakte heerlijk!

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge