7 tips voor een bewust leven | Slow Living

Bewust leven

Bewust leven is iets waar ik af en toe nog mee overhoop lig. Ik wil het heel graag maar het komt me niet aanwaaien. Daarom besloot ik eens goed na te denken over welke gewoontes mij helpen om bewuster te leven. Een deel van deze tips zijn al een gewoonte en met anderen heb ik wat meer moeite. Dat het voor mij bewust leven vergemakkelijkt is een ding dat zeker is. Door dit artikeltje heb ik bijna zin om morgen om 6 uur mijn bedje uit te rollen en op de yogamat te staan. Bijna.

7 tips voor een bewust leven

Geen of minder techniek. Het klinkt een beetje stom, maar ik merk dat wanneer ik minder bezig ben met social media of computers ik bewuster leef. Ik concentreer me makkelijker, de tijd vliegt of blijft juist stilstaan (de eerste vooral als ik schilder, de tweede als ik lees). Omdat ik een fulltime baan heb probeer ik in mijn vrije tijd screentime te minimaliseren. De ene keer gaat dat heel goed, de andere keer niet.

Langzaam lopenMijn lief heeft er een hekel aan maar ik vind het heerlijk om te kuieren. Zonder haast, zonder doel. Wanneer wij boodschappen gaan doen loop ik altijd rustig naar de supermarkt en hij wil altijd doorlopen. Vroeger (jeetje, dat klinkt erg bejaard) deed ik dat ook. Altijd haasten, snel naar dingen toe lopen en niet om me heen kijken. Nu ik langzamer ben gaan lopen, zie ik meer en geniet ik meer.

Creatief bezig zijn. Schilderen vind ik nu ik galaxies maak het leukste dat er is. Het ziet er niet geweldig uit maar ik heb lol door te experimenteren met kleuren en technieken. Ook breien of een handschoen repareren helpt me uit de waan van de dag te stappen. Vooral dat repareren doet me goed. Ik hoef een geliefd kledingstuk niet weg te gooien, heb het idee dat ik echt wat gepresteerd heb en het is leuk om te doen.

Yoga & Meditatie. Ha, deze had je kunnen verwachten! Hoe cliché ook (mijn lief zegt dat ik soms praat in clichés), het doet wonderen. Yoga krijgt me uit mijn hoofd en zorgt dat mijn kantoorbaan-lichaam weer een beetje kan strekken. Meditatie maakt me rustig. Ik heb nog wel moeite om een halfuur eerder op te staan en hier de tijd voor te nemen, maar het gaat beter. Wanneer ik het niet doe, merk ik het meteen.

Schrijven. Mijn dagboek is mijn holy grail. Het is niet zo dat ik er dagelijks in schrijf maar ik merk het direct als ik een weekje niet geschreven heb. Mijn gedachten blijven in mijn hoofd hangen en ik slaap onrustiger. De reflectie die een dagboek biedt heb ik heel erg nodig: ik houd van analyseren en kan mezelf ook redelijk terugfluiten. Dat kan ik hier allemaal kwijt. Ik kan een tijdje doorzeuren zonder dat ik anderen lastig val. Wat ik de laatste paar maanden ook doe is alle bonnetjes of andere knick knacks van leuke momenten in het dagboek plakken.

Genoeg slaap. Wanneer ik te weinig slaap, kan ik niet bewust in mijn dag staan. Dan trekt alles in een soort rare waas aan me voorbij (alsof er een grote mistbank tussen mij en de wereld hangt). Ik heb een hekel aan zulke dagen want ze zijn niet productief en ik voel me verschrikkelijk. Bewust leven kan ik alleen als ik genoeg slaap. Voor mij is 8 uur of meer ideaal, 7,5 is the bare minimum. Minder en ik ben gewoon niet leuk.

Dit zijn mijn tips voor een bewust leven. Welke gebruik jij of heb je nog aanvullingen?

Volg:

2 Reacties

 1. 6 februari 2017 / 19:49

  Goed artikel met hele fijne tips. Een hoop ervan probeer ik ook bewust toe te passen, hoewel dit soms wel eens lastig kan zijn

  • Mywindingpath.com
   7 februari 2017 / 09:13

   Dank je wel! Yep, het opschrijven is makkelijker dan het uitvoeren maar als je je er bewust van bent, denk ik dat dat al het halve werk is 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge