Godinnen in elke vrouw door Jean Shinoda Bolen

Vrouwen in een mannenwereld leren eigenlijk alleen maar over dat hun sterke of gefocuste kanten hun ‘mannelijke’ kanten zijn. Joan Shinoda Bolen is het daar niet mee eens en beschrijft in dit boek de invloed die 7 belangrijke Griekse godinnen op elke vrouw kunnen hebben. Onder andere dus de ‘mannelijke’ focus en gerichtheid van Artemis, of de strategie van Athena. Maar ook de typisch ‘vrouwelijke’ eigenschappen komen aan bod in de vorm van Hera en Demeter. Hoe je dit allemaal navigeert door je hele leven, beschrijft Shinoda Bolen ook nog. Lees mijn review!

Over Godinnen in elke vrouw

In het boek beschrijft Joan de vrouwelijke psyche aan de hand van 7 vrouwelijke godinnen en gebruikt ze daarbij de archetypes van Jung om een kader te geven. Waar Jung echter een mannelijke kant aan een vrouw zag als de animus die sterk in haar was, toont Joan aan dat deze sterke ‘mannelijke’ kant ook vrouwelijk kan zijn.

Dit doet ze door een nieuw archetype te introduceren in de vorm van de zogenaamde Maagdelijke Godinnen (Artemis, Athena en Hestia). Dit zijn de godinnen die nooit getrouwd zijn, (bijna) nooit verliefd werden en zich focusten op hun eigen doelen en prestaties. Deze scherpe focus wordt veelal als een mannelijke eigenschap gezien terwijl er dus vrouwelijke representanten hiervan zijn. Verder beschrijft ze de ‘Kwetsbare Godinnen’ (Hera, Demeter en Persephone). Deze godinnen waren sterk afhankelijk van mannen, werden door hen verkracht, vernederd en gekleineerd. Als laatste is er Aphrodite die als godin van de liefde de Alchemistische Godin is. Zij kan met liefde transformeren.

Van elke godin en groep godinnen wordt beschreven waar ze voor staan en wat hun goede en slechte kanten zijn. Hoe de godin in verschillende levensfasen naar voren komt en hoe je dat kan merken.

Over Joan Shinoda Bolen

Joan is een Jungiaans geschoolde analytica en psychiater die zich verdiept heeft in collectieve archetypen en die verbonden heeft met de theorieën van Jung. Ze heeft naast dit boek over de vrouwelijke psyche ook een boek over de mannelijke psyche geschreven (Goden in elke man). Ze verbind spiritualiteit met psychologie in bijna elk boek dat ze schrijft en mijn leeslijstje is een stuk langer geworden!

Mijn mening

Ik vind Godinnen in elke vrouw een heel goed boek. Persoonlijk houd ik van mythes en verhalen (hallo geschiedenis studie) en de lessen die je er uit kan leren. Wat mij bijvoorbeeld erg opviel is dat op bepaalde momenten de nare kanten van Hera bij mij de kop opsteken. Joan geeft in het boek ook praktische adviezen om met de negatieve kanten van een godin om te gaan. Ook wijdt ze een deel van het boek aan ‘wie krijgt de gouden appel’ ofwel: welke godin is het belangrijkst? Daarin geeft ze aan dat sommige vrouwen veel godinnen herkennen en praktisch van persoonlijkheid wisselt van moment tot moment. Anderen hebben een duidelijke invloed en zijn minder wispelturig.

Joans boodschap door het hele boek is eigenlijk: je bent goed zoals je bent zolang je de negatieve kanten van een godin maar werkbaar weet te maken voor jezelf en jouw omgeving. Het is heel geruststellend om te lezen dat je inderdaad van het ene op het andere moment een ander soort bewustzijn kan lijken te hebben. Ik merk dat ik bijvoorbeeld op mijn werk of tijdens het werken aan mijn blog heel gefocust ben en dus meer de kant van de maagdelijke godinnen op ga. Maar wanneer ik bij mijn vriend ben, kan ik juist erg op hem gericht zijn en dus een diffuse focus hebben (zoals de kwetsbare godinnen). De combinatie van deze bewustzijnsstaten heb ik nog niet 100% onder de knie..

Conclusie: Een heel leerzaam en nuttig boek met veel herkenning (of dat nu in het heden of verleden is).

Aantal sterren: ✩✩✩✩✩[5/5]

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge