Book Review | Overprikkeling voorkomen van Barbara de Leeuw

overprikkeling

Zoals ik een even geleden in het artikel over HSP al aangaf was ik het boek ‘Overprikkeling voorkomen’ door Barbara de Leeuw aan het lezen. Juist omdat ik bezig ben met uitvogelen hoe ik zo makkelijk mogelijk kan leven met de HSP, leek mij dit een goed boek. Na een paar weken testen en lezen, dan vandaag de review.

Over Overprikkeling voorkomen

Het boek is verschenen aan de hand van een methode die Barbara de Leeuw al langer gebruikte in haar praktijk. De methode is gebaseerd op het signaleren, herkennen en doen van overprikkelingen. Aan de hand van vragenlijsten en oefeningen kan je dit onder de knie krijgen en door de uitleg over breinprocessen krijg je een beter beeld wat er in je hoofd gebeurt wanneer je overprikkeld raakt. Theorie en praktijk dus.

Het boek is geschreven voor (jong)volwassenen met Autisme of ADHD.

Over Barbara de Leeuw

Barbara de Leeuw is een autismecoach/pedagoog en dus de ontwikkelaar van de methode waar het boek over gaat. Naast dat ze jarenlang ervaring heeft in het coachen van mensen met autisme, heeft ze het zelf ook en dat maakt haar een expert bij uitstek! Ze richt zich vooral op zelfredzaamheid en begeleidt haar cliënten om zo zelfstandig mogelijk te zijn. Dit is iets dat flink in het boek terug te vinden is en dat is ook precies waarom ik het aangeschaft heb.

Mijn mening

Als iemand met HSP zou ik misschien niet meteen in de doelgroep vallen die prominent op de omslag staat. Dit betekend ook dat sommige delen van het boek bijvoorbeeld niet helemaal op mij van toepassing zijn. Zo is een strakke planning wel fijn, maar niet noodzakelijk voor mij (ik word er zelfs kriebelig van als het te strak is).

De delen waar ik het meeste aan heb gehad was het leren over prikkels, inventariseren welke prikkels het meeste invloed op mij hebben, en dan vervolgens uitvogelen wat mijn reactie is.

overprikkeling voorkomen signaleren

Signaleren: Zo ben ik er achter gekomen dat mijn tastzin vroeger bijvoorbeeld een grotere rol speelde (alleen fijne stofjes) maar dat ik dit al in mijn leven heb ingebracht doordat ik zelf kleding koop, uiteraard ;). De auditieve prikkels waren de grootste eyeopener. Lawaai en een onrustige omgeving zorgen dat mijn energievoorraad met sprongen achteruit holt. Ik merk dat vibes voor mij dus uiteindelijk van minder grote invloed zijn dan het feit dat er veel/onrustige mensen zijn. Dat staat op plek 2, zeg maar.

Herkennen: Nu ik dus weet wat voor mij extra zwaar is, is het zaak te ontdekken wat overprikkeling dus veroorzaakt. Bij mij kan dat zich uiten in hoofdpijn/migraine, vermoeide ogen, wazig hoofd (alsof mijn hoofd vol watten is), extreme vermoeidheid, niet goed uit mijn woorden komen en huilen.

Doen: Wat kan je doen om overprikkeling te voorkomen? Het antwoord deze vraag schuilt in mijn Bose Quietcomfort koptelefoon. Zo verminder ik geluid en kan ik rustig werken of reizen. Als ik dan ook nog een boek kan lezen, sluit ik me helemaal af. Ook regels helpen heel erg. Concreet dus op tijd naar bed gaan (niet later dan 22.00), idealiter 1 sociale activiteit per weekend en 1 sociale activiteit op weekavonden. Met een verjaardag kwam ik er achter dat een dutje voor een lange avond ook wonderen doet.

Wat kan je doen om de druk van de ketel te halen wanneer je overprikkelt bent? Mezelf afsluiten, flink huilen, slapen.

Conclusie Overprikkeling voorkomen

Ik heb er gigantisch veel aan gehad omdat ik beter onder woorden kan brengen wat er gebeurt. Ook kan ik overprikkeling nu signaleren en snel de druk van de ketel halen. Het heeft me kennis en begrip voor mezelf opgeleverd. Mijn omgeving snapt nu ook beter wat ik nodig heb en letten er zelfs op (yay, schoonfamilie die dit voor het eerst meemaakt!).

Dat ik niet alle bijlagen of informatie kon gebruiken, weegt niet op tegen alles wat ik geleerd heb.

Je kan het boek hier aanschaffen.

Aantal sterren: ✩✩✩✩ [5/5]

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge