CDF Rise | 4 tips om grenzen aan te geven

grenzen aan te geven

Photo by Richard Nolan

Grenzen aangeven vind ik onwijs lastig. Ik ben altijd meer iemand die liever zichzelf in duizend bochten wringt dan dat ik aangeef dat het eigenlijk niet kan. Dit is natuurlijk niet een geweldige strategie. Dankzij mijn CDF ‘Rise’ (lees hier het proces + meer uitleg) ben ik nu meer bezig met het aangeven van mijn grenzen. 

Mijn situatie

Grenzen aangeven is belangrijk: je raakt op die manier niet uitgeput en blijft dicht bij je eigen waarden. Hierdoor heb je meer plezier in je leven. Voor iedereen is dit dus onwijs belangrijk, maar als HSP’er nog meer. Ik wil geen overprikkeling, dus moet ik mijn grenzen bewaken. Aan de andere kant, wil ik nog wel genoeg leuke dingen doen en vriendelijk blijven.

Waar ik vooral de moeilijkheid in grenzen aangeven zie, is dat ik bang ben mensen te laten vallen. Dat ik dan opeens geen goede vriendin/zus/dochter/collega ben. Het speelt ook wel mee dat ik denk dat mensen boos worden. In de praktijk valt het altijd 1000% mee dus zolang ik dat probeer te bedenken gaat het wat makkelijker.

Tips om grenzen aan te geven

Dan nu mijn tips om je grenzen aan te geven zonder dat je gewetensbezwaren heb.

 1. Stel jezelf deze 3 vragen zodat je je prioriteiten duidelijk krijgt. Respecteer jezelf en jouw behoeftes.
  1. Is dit goed voor mij? Bedenk hoeveel de activiteit je gaat kosten. Dat kan geld zijn maar ook energie en andere zaken. Wanneer dat negatief of minder dan ideaal uitkomt dan kan je het beter niet doen. Of even kijken of je het kan oplossen door op een redelijke manier schema’s om te buigen.
  2. Is dit goed voor de ander? Soms kunnen anderen dingen van je vragen die niet goed voor henzelf zijn. Bijvoorbeeld of jij iets wilt doen terwijl het hen meer helpt als ze het zelf doen.
  3. Wil ik het? Als jij lekker een avondje liever thuis wil zijn, dan doe je dat. Soms kan dit niet en heb je verplichtingen maar dan kan je proberen een manier te vinden door schema’s om te buigen. Doe een middagdutje, kruis de volgende dag af etc.
 2.  Ga het gesprek aan. Je kan namelijk op een vriendelijke manier aangeven dat je ergens niet helemaal gelukkig mee bent.
  1. Benoem de situatie.
  2. Geef jouw beleving aan.
  3. Geef de ander gelegenheid om te reageren.
  4. Vertel wat je graag wilt zodat het de volgende keer niet gebeurd.
 3. Wees consequent. Je leert mensen hoe ze met je om moeten gaan en wat jij zelf fijn vind. Zorg er dus ook voor dat je een lijn trekt.
 4. Een beetje een dooddoener maar bedenk dat wanneer jij het niet doet, niemand voor je opkomt. Doen dus! Ik ben heel ambitieus en wil graag een stapje verder komen in mijn werk. Aan de andere kant hoef ik ook niet direct in de spotlight te staan, maar ongezien blijven wil ik ook niet. Het is even eng, maar het levert je wel degelijk wat op.

Dit lijstje in mijn achterhoofd houden, helpt me om grenzen aan te geven

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge