De speurtocht naar creativiteit

48ef0a6527b8f49fb4f0a04d179c0248

Vroeger had creativiteit bij mij geen prioriteit: ik zat erg in mijn hoofd en vond leren of lezen leuker en belangrijker. Nu ik iets ouder ben en op een persoonlijke ontdekkingsreis ben gegaan, denk ik daar heel anders over. Echter, ik ben er nog niet helemaal achter wat mijn soort creativiteit is.

Innerlijk kind

Creativiteit is voor mij het in leven houden van je innerlijke kind, het stukje van jezelf dat nog wel eens verloren wil raken vanwege de sleur of drukte van het volwassen leven. Ik ben me pas gaan realiseren dat dit voor mij belangrijk was toen ik last kreeg van de QLC en me begon af te vragen wat ik nu met mijn leventje aan moest. Het innerlijke kind is immers een brokje creativiteit diep van binnen, of misschien wel de roze bril die je altijd bij je draagt. Door de boeken die ik las leerde ik mijn geest en denkwijze goed kennen maar echt een expressievorm had ik nog niet gevonden. Toen ben ik dus langzaam gaan zoeken naar wat mijn ding is. Dit gedeelte van die ontdekkingstocht, is eigenlijk al heel goed voor dat innerlijke kind: je probeert van alles.

Helaas werd vanuit mijn opvoeding creativiteit niet echt gestimuleerd. Nu moet je niet denken dat ik nooit knutselde want ik heb flink paaseitjes geschilderd, pepernoten gebakken en glasstickers gemaakt. Maar andere of ‘grotere’ creativiteit werd nooit gestimuleerd. Ik was toen ik klein was onwijs fan van Andre Rieu en wilde ook viool leren spelen, had een poster van 2 meter hoog op mijn deur hangen, maar ik mocht geen viool leren spelen. Misschien was ik er ook wel heel slecht in geweest, maar het is toch jammer dat ik dat niet kon ontdekken.

Ik heb in mijn recente zoektocht al redelijk wat dingen gedaan: ik heb een viool gekocht om te leren spelen, ik heb wat schilderijtjes geschilderd, een muur bestempeld met verf, mandala’s gekleurd, zelf getekend, historische kleding genaaid, veel gekookt, scrapbooks in elkaar gezet, het interieur gestyled etc. Ondanks dat ik dat leuke dingen vind om te doen, blijft het niet echt hangen: ik moet mezelf er wel toe zetten en laat het toch vaak liggen. En dat komt denk ik doordat het niet van nature komt bij mij.

Find your thing

Dat laatste is heel erg belangrijk: dat je er niet verschrikkelijk veel moeite voor hoeft te doen. Natuurlijk zal je jezelf altijd kunnen verbeteren en blijf je er aan schaven maar je moet niet met vraagtekens boven je hoofd zitten. De laatste anderhalve maand begin ik eindelijk, denk ik, een beetje te ontdekken wat mijn ding is: schrijven/bloggen. Ik merk dat ik veel inspiratie heb voor artikelen, vind de foto’s bewerken en maken prachtig en houd er van om uren een logo of een header te ontwerpen. Ik heb de laatste paar weken ook al naar een LOI cursus gezocht die ik kan gaan volgen om het uit te diepen en op die manier een beetje coaching te krijgen. Ik heb daar nog geen knoop voor doorgehakt maar al wel mijn eerste schrijfworkshop er op zitten!

Wanneer ik merk dat ik iets tof vind, probeer ik ook te bedenken sinds hoe lang ik deze passie al bij me draag. Schrijven is door mijn hele schooljaren altijd wel flink aanwezig geweest, natuurlijk toen ik studeerde (essay’s moesten bijna elke week wel worden ingeleverd), maar voor Nederlands vond ik een verhaal schrijven ook het tofst. Of voor filosofie een betogend essay schrijven.

Dat visuele (foto’s maken en bewerken) deed ik vroeger al met een vriendinnetje die tegenwoordig een goede fotografe is. Ik hielp haar en haar zus die nu een succesvolle blog heeft en een tijdje modellenwerk heeft gedaan, mocht ik ook fotograferen. Ik was niet zo geweldig in het bewerken omdat ik Photoshop niet snap, en nog steeds niet, maar mijn tienerjaren heb ik wel met een spiegelreflexcamera doorgebracht.

Tips

Maar goed, lang genoeg over mijn zoektocht, hoe vind jij nu jouw creatieve ding?

  • Allereerst, probeer alles uit. Maar dan ook echt alles. Ga naar een DIY blog en kies iets uit dat jij tof vindt. Zo heb ik dus een muur bestempeld en een altaar zelf van hout gemaakt.
  • Als het niet vanzelf komt, ga het dan ook niet pushen. Uitdiepen en schaven kan, is misschien wel een must, maar je moet er wel een beetje gevoel voor en bij hebben.
  • Ga vol passie voor je nieuwe uitspatting en wees niet bang om een keuze te maken. TwitterEen keuze is niet voor eeuwig en denk vooral niet dat mensen jou beoordelen op hoeveel passie’s jij achterna gaat. Wanneer ze dat doen, zegt dat meer over hen dan over jou.
  • Probeer eens een workshop te volgen: dan ben je onder begeleiding ergens wat langer mee bezig en kom je uit je comfortzone.
  • Leg je niet vast op 1 ding. Mijn vriend heeft bijvoorbeeld 1000 projectjes lopen waar hij soms eens aan werkt. Ze hebben allemaal te maken met naaien, handwerk of stoffenbewerking dus je kan ook veel dingen binnen een thema doen.

Q: wat is jouw creatieve ding?

Foto: Denise Krebs

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge