Essentialism the disciplined pursuit of less door Greg McKeown

essentialism book

Ik ben weer even de zelfhulpboeken ingedoken die ik nog had liggen en Essentialism The disciplined pursuit of less van Greg McKeown is een boek dat ik er niet direct bij gepakt zou hebben. Afgaande op de tekst op de achterflap dacht ik dat het vooral handig voor het bedrijfsleven zou zijn. Niet dus. Greg McKeown laat zien dat dat soms een op een overdraagbaar is en belooft een fijner leven.

Over Essentialism

Het boek gaat over hoe je een essentialist wordt in het leven. Dat je leert welke dingen prioriteit hebben en die vervolgens ook de prioriteit te geven. Hierdoor voel je je minder gestresst, ben je minder druk en heb je een helder beeld van wat je wilt. Dat betekend dat je mindful aan de slag moet en keuzes moet leren maken (maar niet door de keuzes wordt geregeerd). Aan de hand van legio voorbeelden neemt McKeown je mee in hoe hij een essentialist werd en hoe hij anderen helpt. Hij vertaalt essentialist strategieën uit het bedrijfsleven naar je persoonlijke leven en geeft zelfs een opvoedtip 😉

Over Greg McKeown

Greg McKeown is een business strategist, inspirationeel spreker en helpt management teams om hun functioneren te vergroten. Daarnaast heeft hij natuurlijk dit boek geschreven waarin hij uit jaren ervaring put. Uit het boek en interviews blijkt dat het een man is die volop in het leven staat en graag anderen helpt uit te vogelen wat voor hun belangrijk is.

Mijn mening

Ik vind het een geweldig boek! Ondanks dat voorbeelden vooral uit het bedrijfsleven komen, kan hij heel makkelijk de omschakeling naar het persoonlijke leven maken. Tactieken formuleert hij net even anders maar hebben wel hetzelfde effect. Hij geeft aan dat een essentialist anders denkt. Een essentialist kijkt niet naar ‘kan ik het allemaal doen’ maar meer naar ‘kan ik dit goed doen’ en doet daarom minder maar beter.

Een paar dingen die er voor mij uitsprongen waren het vieren van kleine succesjes (vandaar de Ta-daaa Lijst), tips om op een vriendelijke manier een uitnodiging of iets anders af te wijzen, het ‘less but better’ principe & alle mindfulness überhaupt. Er waren heel veen ‘AHA’ momenten en hij slaat de spijker voor mij heel vaak op de kop. Je hoeft ook inderdaad niet bot te zijn als je iets afwijst en mensen passen zich vanzelf wel aan jouw nieuwe routine. McKeown gaf vaak het voorbeeld dat mensen best snel accepteren dat je dingen anders doet/bent gaan doen omdat ze beter weten wat ze kunnen verwachten.

Conclusie: Essentialism is een goed leesbaar boek dat veel terugpakt op dagelijkse bezigheden en voorbeelden. De lijn met het bedrijfsleven maakt het niet saai maar zorgt er juist voor dat ik de principes beter in mijn werk kan integreren omdat je concrete voorbeelden hiervoor krijgt. Je koopt het boek hier.

Aantal sterren: ✩✩✩✩ [5/5]

Volg:

2 Reacties

 1. 20 maart 2017 / 12:48

  Wow dit klinkt wel als iets dat ik kan gebruiken. Had nog niet eerder van dit boek gehoord. Bedankt voor de tip! Ik zet hem op mijn (veel te lange) leeslijst (kuch iets met prioriteiten stellen).

  • Mywindingpath.com
   20 maart 2017 / 13:20

   Graag gedaan! Ik heb er zelf veel aan gehad (ondanks dat ik wel weet hoe ik prioriteiten moet stellen) omdat het anders kijkt naar prioriteiten en die manier was een eye-opener. Haha, die lijst heb ik ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge