Grenzen aangeven en kritiek

grenzen-en-kritiek

Vorige week ben ik naar een workshop middag gegaan over betekenisvol leven. Van te voren had ik er onwijs veel zin in (want hot topic in mijn hoofd op dit moment) maar het liep niet helemaal hoe ik gehoopt had. De middag zelf was qua inhoud ok, maar veel wist ik al. Hetgeen dat mij helemaal van mijn stuk bracht was een deel-oefening met een andere deelnemer. 

De situatie

Het idee was dat je elkaar beter leerde kennen door persoonlijke vragen te stellen. Degene die mijn gesprekspartner uitkoos ging over jouw grootste droom, die moest ik dan beschrijven en dan zouden we verder praten. Ik had dus aangegeven dat ik Life Coach wilde worden en dat ik daar hard voor bezig ben. Haar eerste opmerking was ‘Hmm, ik denk wel eens: hebben we niet genoeg coaches in Nederland onderhand?’. Ik geloof in het diepste van mijn hart dat ze het niet zo bedoelde als dat het er uit kwam, maar die opmerking zorgde er voor dat ik me opeens heel klein en onzeker ging voelen. Haar vervolgvragen (wat is jouw unique selling point, wie is je doelgroep, wat kan je dan straks echt) zorgden er niet voor dat ik me beter ging voelen. De rest van de middag voelde ik me klein en onbelangrijk en was ik heel hard bezig met bedenken of de wereld al niet genoeg coaches had.

Toevallig, kwam van de week ook een nieuw thema binnen van The Circle van The New Age Hipster en die ging over grenzen. Na de boel even snel doorgelezen te hebben bedacht ik me, dat deze dame ook een grens van mij was overgegaan. Dat grenzen niet per se te maken hebben met energie en to-do lists.

Maar hoe zorg je er dan voor dat wat mensen zeggen, je niet zo raakt. Dat je in jouw kracht blijft staan en ze met een lach te woord staat. Na wat nadenken en sparren, hier mijn zelf geteste lijstje met hulpmiddeltjes.

5 tips om grenzen aan te geven en om te gaan met kritiek

That’s an interesting point of view | Deze komt van de Bars cursus die ik even geleden volgde. Degene die de cursus gaf vertelde dat Access Consciousness werkt met vragen en dat je deze ook kan inzetten om een grens aan te geven of je niet van je stuk te brengen. ‘Dat is een interessante opmerking/zienswijze, waarom vind je dat?’. Het zorgt er voor dat de ander even moet nadenken over wat er gezegd is. Je kan dus ‘waarom vind je dat?’ er bij voegen, maar dat hoeft niet. Je kan ook alleen opmerken ‘Goh, dat is een interessante zienswijze’ en dan lekker laten gaan.

Zet mentale grenzen | Ik hoef je niet te vertellen hoe belangrijk mindset is. Zo ook in deze situatie. Een deel van de reden dat ik er zo’n last van had, was omdat ik even niet lekker in mijn vel zat. Het was erg druk geweest, ik had niet de rust kunnen nemen die ik normaal altijd wel neem etc. Daardoor was ik vergeten met een bepaalde intentie naar binnen te gaan en voelde ik me zo rot. Intentie en voorbereiding is dus belangrijk! Zorg dat je goed geaard bent, draag een edelsteen bij je en een kleine peptalk helpt ook altijd.

Groei! | Deze gaat even door op de voorbereiding. Wanneer je heel klein bent, is een vervelende opmerking als een klap in je gezicht. Maar wanneer je je voorstelt dat je super duper groot bent, is het misschien een gekke jeuk die vanzelf weg gaat. Visualiseer je dat je groeit. Je neemt eerst de hele ruimte in beslag, dan de verdieping, dan het gebouw. De stad, de provincie, Nederland. Daarna ben je zo groot als Europa, de wereld en het Universum. Je neemt ruimte in en zo sta je steviger.

Zeg het | Soms sta je niet met je mond vol tanden en heb je de tegenwoordigheid van geest om er iets van te zeggen. Je hoeft niet meteen ruzie te maken, maar wel aangeven dat je de opmerking niet prettig vind. In deze situatie zou ik misschien iets gezegd hebben als ‘Ik merk dat ik me vervelend voel bij deze opmerking, ik had begrepen dat het doel van de oefening was dat we elkaar zouden leren kennen via onze dromen en niet zozeer een oordeel over de droom van de ander zouden hebben’. Deze is natuurlijk best scherp, maar je kan ook gaan voor ‘Oh, daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik ben met een opleiding bezig en ga me daarna focussen op dat gedeelte van mijn droom, maar bedankt voor de reminder’.

Bedenk hoe belangrijk deze persoon is voor jou | Mijn vriend kwam met dit pareltje, een open deur maar zoals hij altijd zegt: ook die moeten ingetrapt worden! Toen ik het verhaal vertelde reageerde hij direct met ‘Dat is lullig voor je maar, deze dame zit niet in jouw doelgroep dus laat lekker gaan’. Bedenken hoe belangrijk iemand voor jou is, zorgt ervoor dat je inziet hoe zwaar je aan hun opmerking moet tillen. Je geeft niet direct een grens aan in het gesprek, maar dit is nazorg.

Wat zijn jouw tips?

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge