Grenzen richting jezelf

waarden2

De laatste tijd heb ik het wat meer over grenzen omdat ik merk dat ze heel erg belangrijk zijn en er altijd wat verbetering kan zijn. Op veel gebieden ben ik nu in staat grenzen te stellen (werk, relaties etc) maar naar mezelf toe vind ik het nog een uitdaging. Want die schop onder mijn kont heb ik nodig, maar hoe hard schop je? En waarom schop je?

Waarden en non-negotioables

Wat bij mij heel erg helpt is bedenken wat mijn waarden en non-negotiables zijn. De dingen die ik onder geen beding wil laten gaan omdat ze zo ontzettend belangrijk voor me zijn. Ik heb geprobeerd ze in lijn te brengen met mijn waarden of mijn focus voor 2018 (het is toch die tijd van het jaar nu, daarover volgende week en in december meer).

Stap 1 is dus dat je bedenkt wat jouw waarden zijn. Wat is datgene waar jij harder van gaat lopen, de richting die je je leven wilt opduwen, het stipje op de horizon dat je volgt? Check het e-book hieronder voor een lijst met meer dan 365 waarden om wat inspiratie op te doen! (yep, mijn allereerste e-book/pdf, klein beetje trots nu!)

Pro tip 1: probeer er niet meer dan 5 uit te kiezen, anders wordt het wat veel. Misschien kan je sommigen ook onder andere waarden of woorden scharen (check zeker even dit artikel van vorig jaar).

Pro tip 2: Soms moet je even wat verder kijken dan je neus lang is. Zo kan je natuurlijk voor korte termijn geluk gaan (je bed in duiken wanneer je moe bent in plaats van gaan mediteren) maar dan is het niet echt een waarde. Dan sta je er niet echt voor. Waardes geven je leven dus betekenis en zin en dat betekend niet dat je er 100% van de tijd, 100% vrolijk over bent. Maar achteraf ben je wel blij dat je het hebt gedaan. Probeer dus uit te vinden waarom je iets wil en wat jouw behoefte is. Dat laagje dieper maakt veel verschil.

Voorbeeld: je hebt een hekel aan de was en ziet er heel erg tegenop. Als je partner aanbiedt om het voor je te doen, sla je dat af. Waarom? Omdat je graag ziet dat de was op jouw manier gedaan wordt en omdat het voorziet in jouw behoefte van controle en/of netheid. Als je het zo bekijkt, is de was niet zo erg meer.

Waarden

Stap 2 Welke normen of regels hang je aan die waarden vast? Wat voor invloed heeft een waarde voor jouw gedrag en denken?  Omdat waarden soms zo ontzettend groot kunnen voelen, is het belangrijk dat je dagelijkse non-negotioable  acties verzint. De actie moet dus niet groot of lastig zijn.

Stap 3 De lijst die je nu hebt gemaakt, wat is daar super belangrijk van? Wat ga jij elke dag doen, om een beter of zinvoller leven te leiden? Let ook hierbij weer op dat je het niet te groot maakt en alles vooral goed vol te houden moet zijn.

Stap 4 Wat is de consequentie wanneer je het niet doet? Je hoeft jezelf niet te straffen, maar hoe voel je je als je iets niet hebt gedaan? Moe? Opgeblazen? Rusteloos? En hoeveel is dat je waard? Wanneer je weet wat de consequentie van iets is, dan ben je uiteraard sneller geneigd actie te ondernemen.

Stap 5 Pas de boel vervolgens in je dagelijkse leven.

En wat doe ik nu precies?

Een paar dingen die ik onder geen beding wil laten varen zijn mediteren, self-care en gezonde snacks. De laatste tijd ben ik hier laks mee geweest en ik merk het aan mezelf: ik slaap slechter, voel me opgeblazen, heb geen rust in mijn hoofd en mijn concentratievermogen is achteruit gegaan. NOT GOOD! 

Self-care is heel erg breed en dat vind ik in dit geval erg fijn. Soms ga ik wat langer douchen, schrijf ik in mijn dagboek, doe ik een maskertje, zorg ik dat het huis opgeruimd is zodat ik me minder gestresst voel.

Waardes die hier voor mij boven hangen zijn de volgende: Slow Living, Goed voor jezelf zorgen en Rust.

 

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge