In de tussentijd

tussentijd

De afgelopen 2 weken, maar deze week helemaal, is zo’n periode van ‘tussentijd’. Een tijd tussen het ene en het andere tijdperk. Een tijd waarin je moet wachten en eigenlijk weinig anders kan dan meegaan met de flow en proberen te navigeren wat zich aanbiedt. En om heel eerlijk te zijn: dat is niet mijn sterkste kant… Hoe ik als lichtelijke control freak met deze periode omga en wat het je kan brengen, lees je hier!

De tussentijd is, als je er op terugkijkt, vaak de meest vruchtbare periode: je leert van alles, laat dingen gaan waar je niets aan hebt en het zorgt dat je scherp blijft. Voor veel mensen is het ook de lastigste periode. Het voelt alsof je even stilstaat en niets kan. De tussentijd vind ik ontzettend moeilijk omdat ik slecht ben in wachten. Als ik weet dat er iets leuks gaat komen, dan wil ik het liefste dat het gisteren al gedaan is. Ik kan dus ontzettend doenerig zijn en in mijn tussentijd moet ik dus een beetje meer ‘zijn’ energie toevoegen en geduld kweken.

Maar, misschien ben jij wel iemand die juist meer van dat doenerige nodig heeft om zo een klein beetje balans te vinden in de tussentijd.

Mijn 2 grootste lessen van de tussentijd

Je moet even stilstaan | Het grappige van dit voordeel is voor mij persoonlijk de timing: laatst schreef ik al iets over cycli en dat ik helemaaaal niet voelde alsof ik met herfstige dingen moest beginnen, en hier ben ik dan opeens. Tussentijd dwingt je om jouw leven weer even onder de loep te nemen. Je moet naar binnen gaan en bedenken waar je echt voor staat. Je kijkt ook terug van waar je bent gekomen en wat je wilt meenemen met de volgende periode. Je verjaardag voelt voor mij ook altijd als zo’n periode, al sta je minder stil.

Keuzes maken | En als je dan hebt uitgevogeld wat je wilt meenemen, dan betekend het dus dat je een keuze hebt gemaakt en er dus ook dingen moeten gaan. Bij mij specifiek gaat dat nu dan vooral over mijn bezittingen. Lees ik dit boek nog wel echt? Draag ik die jurk wel? Moeten deze sokken  niet weg omdat er een gat in zit? Je bent het kaf van het koren aan het scheiden. En ondanks dat ik veel met de materiële zaken bezig ben nu, denk ik toch ook al een beetje vooruit: welke gewoontes wil ik achterlaten of straks juist gaan ontwikkelen en wat heb ik daarvoor nodig? Het leuke van deze keuzes maken is dat je lekker creatief mag worden: kan je sommige spullen hergebruiken? Kan je je gedachten ombuigen zodat die nieuwe gewoonte gemakkelijker aan te wennen is? Nu beantwoord je vooral vragen.

Tips om de tussentijd te overleven

  1. Wees lief voor jezelf! Neem rust, doe wat je leuk vindt of probeer de dingen die niet zo tof zijn leuker te maken.
  2. Vind uit waar voor jou de meeste weerstand is. Dagboek schrijven is een van mijn favoriete bezigheden omdat je vrij snel duidelijk hebt waar de schoen wringt. Ik heb het dan niet over 1 pagina maar zet een timer voor 10 minuten (trust me, dat is lang) en blijf schrijven. Juist die momenten dat er voor jou gevoel niets zinnigs uitkomt, geven aan welke kant je op moet denken.
  3. Beweeg mee voorzover dat kan. Vecht niet teveel tegen wat er opkomt of wat je bij tip 2 hebt geïdentificeerd.
  4. Vraag hulp. Over het algemeen is de tussentijd een periode van alleen zijn en zelf beslissingen maken. Maar soms heb je ook wat hulp nodig. Een luisterend oor, of iemand die zaken van je overneemt of je even geruststelt. Ook wanneer je dingen alleen doet, hoef je niet alleen te zijn.
  5. Kan je wat meer peper in je kont gebruiken, of moet je juist rust nemen? Welke energie kan jou helpen om de tussentijd aangenamer te maken?
Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge