Intenties zetten: de 18 -itys & de Maancyclus

18itys

Foto door Brooke Cagle

Gisteren was het een Nieuwe Maan. Een tijd om intenties te zetten waar je de komende maancyclus mee gaat werken. Nu kwam ik door het jubileum nummer van de Happinez op een heel leuk idee: het toevoegen van een van de 18 -ity’s aan die intenties.

De 18 -itys

De 18 -ity’s zijn in het leven geroepen door yogameester Sri Swami Sivananda (1887 – 1963) toen hij ‘Het lied van de 18 ities’ schreef. Hierin bundelt hij een reeks spirituele en praktische tools om meer inzicht te verkrijgen door te adviseren naar je leven te kijken door de -ity bril. Het idee is dat je een van onderstaande -itys kiest en daar een periode mee gaat werken. Happinez heeft een ouder nummer (ik weet helaas echt niet meer welk nummer, maar dit is de PDF) waar ze prachtige visuals bij elke -ity hebben gemaakt en er wat mensen over aan het woord laten. Dit interview uit het jubileumnummer is trouwens ook heel leuk voor praktische inspiratie.

Het idee is dat je elke week een -ity pakt en hier op gaat focussen. Je bekijkt als het ware de wereld door de bril van de -ity. Wel houd je de volgorde van het lijstje aan omdat Sri Swami Sivananda de -itys op een logische volgorde heeft gezet. Zo ben je de ene week bezig met actie en doelen, om vervolgens te kijken naar non-irritability en dus juist weer niet te erg bezig te zijn met de uitkomst van je focus of doelen.

Voor de liefhebbers of meer visueel ingestelde lezers, onder het lijstje vind je het Pinterest bord.

1. Serenity (sereniteit)
2. Regularity (regelmaat)
3. Absence of vanity (geen ijdelheid)
4. Sincerity (openhartigheid, correctheid)
5. Simplicity (eenvoud)
6. Veracity (waarachtigheid)
7. Equanimity (gelijkmoedigheid)
8. Fixity (doelgerichtheid)
9. Non-irritability (geen ergernis/irritatie)
10. Adaptibility (flexibiliteit)
11. Humility (nederigheid)
12. Tenacity (vasthoudendheid)
13. Integrity (integer zijn)
14. Nobility (edelmoedigheid)
15. Magnanimity (grootmoedigheid)
16. Charity (liefdadigheid)
17. Generosity (vrijgevigheid)
18. Purity (puurheid)

De maancyclus

Nu denk je misschien: hoe past de maan hierin? (Of je weet genoeg van de maanfases en  je weet waar ik naartoe wil). Heel kort door de bocht: met elke Nieuwe Maan is het het idee dat je opnieuw begint. Je zet nieuwe intenties voor de komende cyclus. De 2 weken tussen de Nieuwe en de Volle Maan ga je je vervolgens flink focussen op die intenties. Je gaat er mee aan de slag en onderneemt actie. De Volle Maan is de piek daarvan. Na de Volle Maan neemt de Maan af en laat je je intenties los, er vanuit gaande dat je er flink aan gewerkt hebt. En dan begint het weer opnieuw.

Uiteraard is het niet zo dat je in de fase na de Volle Maan helemaal achterover gaat leunen en je jouw intenties links laat liggen, maar je bent wat minder ‘doenerig’. Die afnemende fase is het moment om die intenties te internaliseren en er op te reflecteren.

maanfases-18itys

Foto door One Part Gypsy

De -itys en de maanfases passen dus heel mooi bij elkaar omdat je zo een natuurlijke afgebakende periode hebt waarin je verdieping kan zoeken. Je kan ervoor kiezen om een weekje met een -ity te werken maar juist die actie en die rust van de Maan spreekt mij erg aan.

Praktisch

Ok, allemaal een mooie uitleg en het is logisch dat dit bij elkaar past maar wat ga je nu praktisch doen? Goede vraag. Deels kan ik daar een plannetje voor opstellen (zie beneden), deels zal ik het on the go moeten uitvogelen.

Ritueel | Een ritueel is een fijne manier om plechtig vast te leggen dat je iets gaat doen. Bij de Nieuwe Maan doe ik dat dus ook altijd en daardoor ben ik me een stuk bewuster van mijn focus voor de maand. Nu is het wel belangrijk dat je niet teveel intenties uitkiest twee of maximaal drie moet lukken. Ik maak het altijd speciaal door te mediteren, de intenties op te schrijven, uit te spreken, het Universum om steun te vragen en dit blaadje in mijn Sacred Space te zetten.

Onderzoek | Een gedegen onderzoek van elk woord is natuurlijk erg belangrijk. Wat betekend het in verschillende talen? Wat zijn de lagen van het woord en waar associeer ik het mee: wat is mijn betekenis? Hierna kan ik ook bedenken of er misschien een dagelijkse handeling bij moet, maar ik gok nu dat mediteren wel genoeg is.

Reminders | Ik zal me er dagelijks aan moeten herinneren de wereld door een -ity bril te bekijken. Daarom ga ik reminders instellen. Een agenda pop-up, als screensaver, post-it note op mijn laptop/badkamerspiegel/deur.

Blogposts | Uiteraard fungeert bloggen ook als een geweldige stok achter de deur! Nu is het niet zo dat ik wekelijks een stukje over een -ity zal schrijven, maar een maandelijkse rubriek zie ik toch wel komen. Een soort recap van de afgelopen maand en alvast een vooruitblik naar de volgende -ity.

Wat zijn jouw intenties bij de Nieuwe Maan? Wil je ook met de -itys gaan werken?

Oh, mocht je geïnspireerd zijn maar denken dat het perfecte moment om de intenties te zetten voorbij is? Niet getreurd! De energie van een maanfase blijft altijd een dagje hangen (al neemt het wel af) en natuurlijk is het zo dat jij besluit wanneer jouw goede moment is.

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge