Jezelf opnieuw uitvinden

358a92950cee1a6350db36ece93cabe6

Volgens mij is dit de enige post die ik het meest geschreven heb op mijn blog in het, onderhand, 3 jarig bestaan. Wanneer je mijn blog een beetje leest, wanneer ik iets schrijf, dan kan je al bijna voorspellen wat er de komende paar honderd woorden komt te staan. Ik zal eerlijk zijn: het is bijna als de vorige keren, alleen nu heb ik het gevoel dat mijn introspectie wat nuttigs heeft opgeleverd.

Ik ben namelijk een dagboek gaan bijhouden, niet dagelijks want dat is moeilijk, maar zeker toch wel een paar keer per week. In dat boekje schrijf ik over van alles maar eigenlijk vooral over mijn gedachten en mijn spirituele groei/obstakels. En zo ben ik een paar toffe dingen in mijn binnenste tegen gekomen: niet altijd even mooi maar zeker wel een goudmijntje aan inspiratie voor zelfhulp guru’s.

Slechte heelmeesters

Het belangrijkste is dat ik heb besloten om het uit te maken met mijzelf: ik kan niet meer met mijzelf samenleven en ik stop met de relatie. Want dat is wat je ook doet bij partners waar je niets meer mee kunt: je maakt het uit. En ik kan dus niets meer met mezelf. Ik laat mij tegenhouden door onrealistische standaarden die ik vervolgens zelf verzin, ik laat mij lamleggen door angsten en heb een pittig sombere periode gehad. Vervolgens verzin ik duizenden manieren om het op te lossen, maar ik weet diep van binnen dat ik als slechte heelmeester een stinkende wond aan het maken en verergeren ben. Het met mijn angstige, perfectionistische, sombere zelf uitmaken is de enige oplossing.

Ondertussen heb ik de relatie verbroken en ben ik mijn luduvudu aan het helen. Ik ga met kleine stapjes vooruit en durf al dingen te doen terwijl ik weet dat het niet perfect is. Ik doe dit op mijn manier: door veel te lezen en kennis te vergaren, dit vervolgens te herkauwen en het zelf proberen toe te passen. Eigenlijk zoals ik dat op school heb geleerd: imiteren, parafraseren, overtreffen (denk aan de Latijnse school). Ik erken mijn voorbeelden en hoe zij mij steunen en probeer mijzelf niet te vergelijken maar juist hen in mijzelf te zien en vice versa. Ik probeer mijn voorbeelden te imiteren en uiteindelijk te evenaren.

Jezelf opnieuw uitvinden

Nu moet je niet denken dat ik heel depressief ben of ben geweest: ik was simpelweg niet meer tevreden met mijn gedrag, mijn gewoonten en mijn mindset. Het is zeker ‘ernstig’ in de zin dat ik dit bij mijzelf nog nooit heb meegemaakt, maar niet in de zin dat ik aan de medicatie moet. Het is niet heel gemakkelijk want hoe verander je jezelf op, ik ga het gewoon zeggen, zielsniveau? Hoe kan je jezelf in je diepste wezen veranderen, kan dat eigenlijk wel?

In dit kader wil ik ook weer gaan bloggen. Ik houd onwijs van schrijven, mensen inspireren en verhalen vertellen. Ik merk het in mijn dagboek en ik merk het in hoe vaak ik over mijn blog denk. Ik wil jullie de komende tijd bijpraten en uiteindelijk meenemen in dit proces: hoe maak je een nieuwe zelf en hoe doe je dat op een manier die bij je past? Ik ben spiritueel ingesteld dus mij vindt je op een yogamat en een meditatiekussen, en ook met mijn neus in de boeken. Maar ik probeer ook meer een fysiek aspect er aan toe te voegen en lol te hebben.

Eigenlijk voel ik me soms Elizabeth Gilbert van Eat Pray Love want de scheiding met jezelf kan soms ook zo naar zijn en ik ben ook zeker geïnspireerd door het boek. Gelukkig heb ik een hele lieve vriend die mij steunt en met mij meedenkt en -discussieert, dus ik hoef geen nieuwe liefde te vinden, maar wel een nieuwe liefde voor mijzelf.

De blog gaat dus nóg persoonlijker en rauwer worden dan het al was, en als je het gevoel had dat mijn blog dit niet was: brace yourself! Ik denk dat het ook een stuk zweveriger gaat worden, ik laat mijninner zweefteef los, maar ook gewoon de nuchtere uit de klei getrokken schrijfstijl zoals jullie gewend zijn.

Ik ga geen doelen stellen voor de artikelen maar zou om te beginnen eens per week en post plaatsen een mooi streven vinden. En dan zien we wel hoe het gaat.

Wish me luck!

Photo by Sarah Malcom

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge