Kaizen: met 1000 kleine stapjes naar jouw doel

Zoals jullie weten ben ik een notoire ‘niet-afmaker’: ik bedenk heel veel dingen voor betere gewoontes en begin er altijd met veel enthousiasme aan en na een tijd verzandt het. Deze periode kan kort duren (een week) of bijna een jaar (mijn sportroutine). Dit resulteert voor mij in een hoop frustratie want ik wil mijn goede gewoontes in wording graag volhouden om zo een gezonder en leuker leven te leiden.

Maar er gloort hoop aan de horizon voor mensen die moeite hebben met dingen afmaken of volhouden: kaizen. Het heeft mij tot nu toe heel goed geholpen dus ik kan niet anders dan deze methode delen.

Brein

Ons brein is geprogrammeerd in de oernotie van vechten of vluchten en houdt daarom van gebaande paden. Deze paden kunnen zowel goede als slechte gewoontes behelzen, maar draait vooral om het bekende en gemakkelijke van iets dat je al lang doet. Wanneer je het in je hoofd haalt om iets nieuws te proberen, waan je je buiten je eigen gebaande pad. Je brein vindt dit eng en schiet in een ‘vechten of vluchten’ reactie. Dit kan resulteren in dat je je vastbijt in het nieuwe en er hard mee aan de slag gaat (vechten) of dat je jezelf voorhoudt om volgende week maandag te beginnen (vluchten).

Zelf kan ik legio voorbeelden bij mezelf bedenken voor beide reacties en ik zal jullie niet vervelen door ze hier allemaal op te gaan sommen. Punt is dat we beide reacties vaak genoeg hebben gedaan wanneer we aan iets nieuws wilden beginnen. Het is natuurlijk de truc om je brein om de tuin te leiden, en daar komt Kaizen om de hoek.

Kaizen

Kaizen betekend letterlijk ‘beter maken’, er wordt niet aangegeven wat er beter gemaakt moet worden of hoe dat gedaan moet worden: dat is aan jezelf. De methode biedt alleen structuur in het verbeteren van waar jij op dat moment mee bezig bent. Tegenwoordig wordt Kaizen vooral in het Japanse bedrijfsleven gebruikt, maar ook psychologen en niet business-gerelateerde takken maken er veel gebruik van.

Het idee is dat je als eerste het probleem indentificeert. Vervolgens ga je kijken hoe je dat kan verbeteren. Deze stappen ga je hierna in zo klein mogelijke stukjes opbreken: bijna lachwekkend zo klein en makkelijk. Daarna ga je deze mini stapjes toepassen in je dagelijkse leven. Dus je begint met stap 1 en gaat pas naar stap 2 wanneer de eerste stap een gewoonte is geworden. Voor sommigen duurt dit een week, andere zijn er langer mee bezig: dat maakt niet uit want het is jouw proces.

Je brein wordt hier om de tuin geleid doordat de stapjes zo klein zijn, dat de vecht/vlucht reactie niet nodig is. Eigenlijk verleg je dus millimeter voor millimeter je pad waardoor je op de lange termijn een goede gewoonte kan opbouwen.

Wandelen en yoga

De gewoontes die ik graag wil ontwikkelen zijn beide op een andere manier tot stand gekomen. Wandelen of hiken is bij mij plotsklaps favoriet geworden en ik heb er ook meteen een lekker groot, lange termijn doel aan vast gekoppeld. Helemaal vecht reactie, en ook helemaal Nathalie. Dit enthouiasme heb ik vervolgens een beetje aan de band gelegd door mij niet meteen voor de Fjällräven Classic 2016 in te schrijven maar dat in 2017 te gaan doen en ondertussen doelen, subdoelen, subsubdoelen en mini subsubdoelen bedacht. Ik ben nu dagelijks op de heen- en terugweg op mijn werk een halte aan het lopen. Ofwel: ik kom aan op Amsterdam Centraal en loop naar de eerste tramhalte na het station, daar pak ik de tram naar mijn werk (en natuurlijk ook wanneer ik naar huis ga). Wanneer ik me comfortabel voel bij dit stukje, ga ik 2 haltes lopen, en dan 3. Dit ga ik ook op de heenweg doen van mijn huis naar Utrecht Centraal: eerst 1 halte lopen en dat uitbreiden. Zo kan ik mooi aan het idee wennen en doe ik toch elke dag iets aan mijn grote doel: 110km hiken in Zweeds Lapland.

Yoga heb ik anders aangepakt. Ik wil het liefste elke dag aan yoga doen maar heb het geduld niet (of de volharding) om cold turkey een ochtendroutine van een halfuur te gaan doen. Uiteindelijk is dat wel mijn doel, maar met een kwartier ben ik ook al zeer tevreden. Hier heb ik het iets anders aangepakt. Ik ben begonnen met elke ochtend een yogafilmpje op YouTube kijken (het brein maakt geen onderscheid tussen mensen dingen zien doen of dingen zelf doen). Mijn volgende stap is 1 zonnegroetje, tot ik er een tweede aan vast kan plakken, en een derde, een vierde en dan misschien een andere houding. Op dit moment is mijn yogaroutine ongeveer 5 minuten: het kijken van een filmpje en ik merk al dat ik zen ben ;).

Wandelen doe ik nu wat langer en dat begin ik zowaar leuk te vinden, ik kijk er ’s avonds al naar uit om de volgende ochtend een paar haltes te lopen.

Belonen

Uiteraard hoort bij verbetering ook een beloning: je moet het ook een beetje leuk houden. Geheel in de traditie van Kaizen ‘moet’ dit ook een kleine beloning zijn. Ik trakteer mezelf dus op een Frozen Yoghurt, een beker chocolademelk, een langere douche, een lekker ontbijtje of een hand pepernoten.

Zorg wel dat je jezelf regelmatig beloont, voor mij werkt eens per week omdat ik dat gemakkelijker vindt om bij te houden. Dus als ik op vrijdag of zondag de hele week mijn mini stap heb gedaan: mag ik een beloning.

Andere voorbeelden

Je kan het natuurlijk ook gebruiken om minder geld uit te geven: leg telkens als je winkelt 1 item terug in het schap. Of wanneer je probeert minder te eten: begin met niet het laatste restje uit de pan te schrapen of het laatste chipje te nemen. Het belangrijkste is dat jij de stappen bedenkt die voor jou haalbaar zijn, want wat voor mij simpel is kan voor iemand anders moeilijk of juist té simpel zijn.

Oh ja, en ga ook niet te veel gewoontes kweken. Trust me, I know.

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge