‘Kleine daden maken een groot verschil’- Slow Living interview

slowlivinginterviewthomas

Het Slow Living interview van deze maand is met Thomas. Hij is bestuurslid van de Jonge Socialisten Amsterdam (jongerenafdeling PvdA), student Stadsbestuur [help ff, weet niet hoe je studie heet] en de eerste man in de rubriek! Hij is een bruggenbouwer en probeert generaties en bevolkingsgroepen meer bij elkaar te brengen door menselijkheid en vriendelijkheid terug te brengen.

Wat betekend slow living of bewust leven voor jou?

Bewust leven betekend voor mij dat je rekening houdt met het milieu, mensen om je heen, de aarde etc. Dus niet teveel vlees eten, niet te lang douchen (die vind ik zelf heel moeilijk), niet aldoor de auto pakken en nog meer van die kleine dingen op dagelijkse basis.

Tegenwoordig ben ik me ook meer aan het verdiepen in spiritualiteit. Omdat ik klein wilde beginnen, ben ik me meer gaan verdiepen in het Christelijke geloof dat ik ken vanuit mijn opvoeding. Dankbaarheid is daar ook een groot thema in en dat probeer ik door te trekken in het bewuste leven. Door juist op die dingen die ik eerder noemde te letten, koppel ik het aan elkaar.

Hoe pas je dat toe in je dagelijkse leven?

Op dit moment ga ik dus wat vaker naar de kerk. Wat ik leuk vind is dat de preken in de Westerkerk (die ik dus soms bezoek) gekoppeld worden aan actuele thema’s. Zoals de discussie van laatst met het touwtje van Jan Terlouw: zouden de herders in de huidige maatschappij alsnog de hele kudde verlaten hebben om naar Jezus te gaan? Ik denk het niet en dat is eigenlijk best jammer. Soms denk ik dat mensen het vertrouwen in elkaar en ook in zichzelf zijn verloren.

Door dus tegen de stroom in te gaan en wel in andere mensen en mezelf te vertrouwen hoop ik dit te veranderen. Gesprekjes bij de kassa aanknopen, een kopje koffie voor iemand kopen dat soort kleine dingetjes. Alledaagse vriendelijkheid. En iets meer verbondenheid met elkaar in plaats van de telefoon. Ik maak me er ook vaak genoeg schuldig aan, al doe ik wel mijn best om dat te verminderen.

In de politiek is het soms best lastig om dit met elkaar te verenigen. Ik ben natuurlijk al een aantal jaar lid van de Jonge Socialisten (jongeren afdeling van de PvdA) en sinds een paar jaar dus ook bestuurslid. Het beleid probeer ik, voor zover ik dat kan beïnvloeden, mens gerichter te maken. Dus niet vanuit het bruto nationaal product, want Nederland is niet de som onderaan de balans. Juist kijken naar wat mensen nodig hebben wanneer ze integreren is belangrijk: hebben ze nog een opleiding of werkervaring nodig, wat hebben ze vanuit hun thuisland al meegekregen en al dat soort dingen.

Wanneer je het druk hebt: wat zijn jouw shortcuts om weer in die mindset te komen?

Eigenlijk ben ik het liefst een volledige kluizenaar om weer op energie te komen. Ik merk dat ik een ambivert ben en als ik mijn introverte kant te lang genegeerd heb, dan moet ik even een paar avonden helemaal alleen zijn. Gamen, lekker eten, douchen en al dat soort dingen. Helaas ga ik dan niet altijd eerder naar bed dus ik kom nog wel eens in een vicieuze cirkel. Oh en strijken. Ik houd van strijken! Ik hoef dan niet na te denken, leuke muziek of een podcast of documentaire op en dan vliegt de tijd! Eigenlijk is het hele huishouden hier wel perfect voor. Als ik bedenk dat het een klusje is om even tot rust te komen, is het ook stukken minder vervelend om te doen.

Tussendoor, als ik dus op werk, stage of school ben, rek ik mijn toiletbezoeken zodat ik door de dag wat meer rustmomentjes heb. En op de een of andere manier is een toiletbezoek meer sociaal geaccepteerd om langer weg te blijven… Maak ik dankbaar gebruik van.

Heb je nog tips voor de lezer en mij?

Waar ik heel veel voldoening uithaal is het concreet uitdragen van mijn idee van bewust leven. Actief in het leven staan en niet verzandden in de ‘ik-ben-maar-alleen-er-veranderd-toch-niets’ gedachte. Zelf doe ik dat door de leden van de Jonge Socialisten te helpen met het organiseren van bijvoorbeeld debat-workshops of sollicitatievaardigheden. Dit willen we gaan uitbreiden naar andere jongeren. Laat van je horen. En dat hoeft echt niet groots te zijn. Een buurvrouw helpen door wat soep voor haar te maken, dan doe je het ook al. Kleine daden kunnen al een groot verschil maken. Maar je kan natuurlijk ook wél meelopen met een protest- of solidariteitsmars. Ga bruggen bouwen en leer mensen kennen.

De andere interviews lezen?

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge