Meditatie Workshop van Tijn Touber

TIJN_TOUBER_-_BEGINNERS_-_1.tif.685x0_q85

Afgelopen zondag stond een meditatie workshop van Tijn Touber gepland. Tijn Touber is de auteur van verschillende toffe boeken en een hele nuchtere Guru. Hij staat tegenwoordig met beide benen op de grond in tegenstelling tot de 14 jaar die hij als yogi in Amsterdam leefde en hij heeft door beide levensstijlen de essentie van meditatie ontdekt.

Tijn

Tijn Touber is de oprichter van de band Loïs Lane, leefde 14 jaar als yogi in Amsterdam, zwoor seks, tv, boeken, radio, drugs en vlees af, is talloze keren naar India gereisd, en leefde met zijn hoofd in de wolken. Een goede vriend van hem bracht hem weer met beide voeten op de grond en sindsdien is Tijn spiritueel in het leven. Hij heeft Stadsverlichting opgericht en schreef meerdere boeken, terwijl hij heel gewoon is gebleven.

Ik heb een aantal boeken van hem thuis staan (ok, eigenlijk allemaal) en ben behoorlijk fan van zijn spiritualiteit: nuchter en positief. Dus toen ik een workshop met een goede vriendin bij Delight Yoga in Amsterdam ging volgen (komt ook nog wel een verslag van online) en ik zag dat Tijn langs zou komen, wilde ik best een plekje reserveren. Als je dan toch ooit iemand wilt ontmoeten van wie je een boek hebt gelezen, laat het dan meneer Touber zijn! Ik zou in eerste instantie alleen gaan maar hoorde zaterdag dat een collega van mij ook ging en eenmaal daar hadden zijn zus en een vriendin van haar zich ook aangesloten. Met z’n vieren hadden we een mooi plekje gevonden.

Tijn begon heel ambitieus: hij vertelde dat na deze workshop wij nooit meer een cursus of workshop over meditatie hoefden te volgen. Want, zo zei hij, ‘wanneer je eenmaal langs de tulbanden, vreemde woorden, rare mensen en Indiaase gewoontes heen kijkt, is de essentie heel simpel. Niet makkelijk, maar wel simpel’.

Verder legde hij uit dat er 4 manieren om verlichting te bereiken: via het lichaam, het denken, het hart, en het hogere/spirituele. Mediteren doe je om de eerste drie op een lijn te krijgen (vandaar het Namaste gebaar, in het midden). Wanneer die op een lijn zitten, kan je het spirituele uitnodigen en komt het vanzelf.

Ik ga nu een workshop van 2,5 uur samenvatten, dus houd je vast!

Deel 1 het lichaam: Breathe motherfucker!

We begonnen met het aarden en wakkerschudden van het lichaam. Dit is belangrijk omdat je anders de andere 3 wegen niet goed kunt sturen. En het lichaam wakkerschudden is de eerste stap. Wij deden dit door middel van een ademhalingstechniek van ijsman Wim Hof. Deze techniek is het tegenovergestelde van de vuuradem. Waar bij de vuuradem de focus ligt op het uitademen, ligt hier de focus op inademen. Toen Tijn Wim Hof vroeg hoe hij dan adem moest halen om in een ijsbad te gaan zitten zei Hof ‘Just breathe mutherfucker!’

Oefening: Adem 29x heel groots, rigoureus en luid via je mond in: zo groot als je maar kan. Focus je op inademen, uitademen gaat vanzelf. Bij de 30ste teug adem je een beetje uit en houd je je adem 1 minuut vast. Dan haal je nog 1x diep adem en houd je het 30 seconden vast. Dit is een ronde.

Door deze techniek komt er heel veel zuurstof in je lichaam en geef je jezelf een schop onder je kont. Ook krijg je het er heel warm van en stook je als het ware je innerlijke vuur op. Op deze manier kun je dus na 5 rondes in een ijsbad gaan zitten. Na deze opschudding wordt je rustig en ga je mediteren.

Meditatie: wen eerst aan de kamer en wordt rustig van de ademoefening. Focus je vervolgens op je ademhaling en visualiseer dat je met elke teug in een grote oceaan zakt. Je gedachtes aan de oppervlakte zijn als golven en daar zak je onder, in het vredige, rustige plekje in jezelf.

Deel 2, de geest: fuck it, stop it, let it be

Vervolgens is het belangrijk om uit je gedachten te kunnen stappen. Dat klinkt makkelijk, maar is heel moeilijk: gedachten stoppen kan je alleen doen door te oefenen maar de volgende dingen kunnen helpen door ze toe te passen in het dagelijks leven.

– Maak geen drama’s en creeër geen verhalen: een lichamelijke reactie op slecht nieuws duurt 90 seconden, daarna heeft je lichaam alle chemicaliën opgeruimd die vrijkomen (adrenaline etc.), wat je daarna doet is een keuze van je geest. Een keuze betekend dus dat je ook ‘Nee’ kan zeggen. Het hangt er van af wat je na 90 seconden doet.

– Rule number 6: Don’t take yourself so bloody seriously. ‘nuf said.

– Je bent niet je gedachten, problemen, religie, cultuur, man/vrouw, principes. Zodra je iets persoonlijk maakt, wordt het een verhaal, wordt het een drama, ga je het meeslepen, laat het jou niet los en heb je een depressie.

– Problemen lossen zich vanzelf op wanneer je er geen aandacht aan besteedt. fuck it! Of parkeer ze even voor een dagje en kijk er later met een frisse blik weer.

– Gedachten en problemen zijn als tv programma’s: wanneer ze geen kijkcijfers krijgen worden ze vanzelf uit de lucht gehaald.

Meditatie: Zink in je lichaam. Bekijk je gedachten alsof je op je rug ligt en naar de wolken kijkt. Zie je gedachten voorbij drijven en verander niets. Glimlach er naar en laat het gaan, sta in het oog van de orkaan. Soms zul je met je hoofd op een wolk komen maar stap dan rustig af en ga weer lekker liggen.

Deel 3, het hart: omarm je draken

Het hart is als een kind en wil alles omarmen. Je hart zegt tegen alles ‘ja’ en vind alles geweldig en best. Het hart wil alleen maar spelen en leuke dingen doen. Gebruik dit enthousiasme en deze mentaliteit en doe dingen uit liefde. Maak je hart in je dagelijks leven zo groot mogelijk.

Tijn verteld over de afbeeldingen van Sint Joris en de draak: in het westen worden draken gedood en overwonnen. Weggestopt en onderdrukt door werk, vrienden, familie en bezigheden. En dan die keer dat je niets doet, komen ze keihard naar boven en ga je er aan onder door.

In het oosten zijn godheden afgebeeld mét een leeuw, een slang of een tijger: zij leven met hun draken. Sterker nog, ze bereiden ze, de draken zijn huisdieren geworden.

Meditatie: Zink in je lichaam, sta in het oog van de orkaan. Begin vervolgens te ademen door je hart, bedenk dat je hart met elke teug groter wordt, groter in je lichaam en uiteindelijk veel groter dan jij en je aura. Nodig nu je favoriete draak uit en laat ‘m tieren, schreeuwen en razen. Luister. Doe niets, verander niets en bedenk geen oplossing. Vervolgens omhels je met je gigantische hart de draak.

NB: voor de workshop nodigden we een draak uit, tijdens een meditatie zal dit vanzelf komen wanneer je de intentie zet om een draak te omarmen. Ook zal je draak nooit groter zijn dan je aan kunt. Wanneer het een erg trauma is zal het in stukjes komen.

Deel 4, het spirituele: wachten

Nu zijn het lichaam, de geest en het hart op een lijn en kan de steen der wijzen gesmeed worden. Je hebt de eerste 3 stadia moeten doen om hier te komen. Je kan in je meditatie als een adelaar gaan zweven op de luchtstroom en net als een adelaar heb je de voorgaande stappen als aanloopje nodig gehad.

In dit deel komen de inzichten, de visioenen en alles waar mensen naar streven.

Meditatie: zink in je lichaam, sta in de oog van de orkaan, omarm een draak en wacht. Vraag God/het universum/de bron/het spaghetti monster wat hij/zij van je wil en wacht op het antwoord.

NB. komt het niet tijdens de meditatie? Misschien komt het wanneer je later op de dag een liedje hoort, een flard van een gesprek opvangt of iets leest en je dan opeens denkt ‘dank je, dat was het’.

Het oordeel

Het was geweldig! Tijn is precies zoals hij in zijn boeken schrijft en hij is geweldig positief. De hele vibe was nuchter, open, eerlijk en positief. De workshop zat vol leuke anekdotes en goede verhalen, Tijn is voor mijn gevoel namelijk vooral een verhalen verteller. Ik zou zeker nog eens gaan of als hij een keer een andere gig heeft, zou ik zeker komen.

Het is heel simpel, maar niet makkelijk.

Volg:

2 Reacties

    • Nathalie
      30 januari 2015 / 06:41

      Zeker lezen! Zijn erg goede boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge