Over sporten en lichaamsbeeld

Jullie hadden al kunnen kunnen lezen dat ik ben gaan sporten (yoga challenge en Barre & Beats) en dat bracht mij bij lichaamsbeeld. Ik zal direct eerlijk toegeven: ik ben niet de meest zelfverzekerd als het hierop aan komt.

Lichaamsbeeld

Hoe verkeerd het beeld is dat ik van mijn eigen lichaam had, ontdekte ik een tijdje terug doordat ik het met mijn collega over lichaamsbeeld had. Ik weet niet hoe ik er precies op kwam maar opeens was ik afbeeldingen aan het zoeken van een persoon waarvan ik vond dat ik er hetzelfde uitzag. De foto hieronder van Amy Schumer vond en vind ik nog steeds het beste passen. Dat was mijn lief niet met me eens en hij vond Katja Schuurman maar dan met cup C meer mijn type was.

lichaamsbeeld

Nu was ik natuurlijk benieuwd hoe anderen dat zagen en hoe mijn beeld van mijzelf daarin verschilde. Mijn ouders kwamen ook uit op een figuur zoals dat van Katja Schuurman en zelfs Eva van de Wijdeven (Deisi van Dunya en Deisi) kwam voorbij. Ik heb dus best een vertekend beeld. Nu komt dat sowieso door perspectief (ik kijk van boven) maar ook omdat je altijd kritischer bent op jezelf dan op anderen. Mijn broertje zei dat je jezelf altijd 33% lelijker schat dan je bent.

Nu weet ik wel dat bovenstaande afbeeldingen van elkaar verschillen. Amy zit en Katja stapt zometeen een bad in dus zal wel d’r buik inhouden en aanspannen omdat ze dat gaat doen. En ik maak de vergelijking ook niet omdat ik graag vergeleken word, maar zelfbeeld vind ik heel belangrijk omdat ik merk dat het in veel aspecten van het leven doordringt. Zo heeft het bij mij invloed op hoe groot het gat in mijn hand is, hoe mijn energie in een dag is. En ik weet dat ik dat kan veranderen door anders over mezelf te denken. Als ik dus weer eens een ‘ik-voel-me-dik-en-lelijk-dag’ heb dan moet ik gewoon bedenken dat dat best meevalt.

Ook een hele leuke is dit artikel over het accepteren van je lichaam.

Sporten: doelen en mindset

Denk nu niet dat ik ben gaan sporten om af te vallen: in tegendeel! Ik wil juist graag wat beter in mijn vel zitten. Een kantoorbaan pleegt toch wel een aanslag op je lichaam. Dat kan je niet tegen gaan dus ik zie mijn sporten ook niet als een manier om ‘terug te vechten’.

Doelen

Nou, als eerste doel kan je zeggen dat ik graag wat soepeler en sterker wil zijn. Dat een zware tas makkelijker en beter te dragen is. Of dat ik wel een hele push-up kan doen (rustig beginnen, hoeven er geen 10 te zijn). Ook qua conditie mag het wel iets beter dus low impact cardio is top. Gewicht hoef ik niet kwijt te raken want ik vind mezelf, ondanks alles, best goed zo. Als ik strakker word dan zijn het bonuspunten. Diep van binnen is strakker worden ook wel een reden maar die zwak ik bewust wat af om te zorgen dat die niet de overhand krijgt.

Kort gezegd: op 1. überhaupt volhouden en routine creëren, 2. Fitter worden, 3. Beetje strakker. Ook in deze volgorde.

Mindset

Ik stap er dus in om fitter te worden. Niet lichter, niet mooier. En om uit mijn hoofd te komen en wat meer in mijn lichaam. Ik wil goed voor mezelf zorgen en dat heeft toch wel het meeste impact op mijn mindset. Balans is denk ik het sleutelwoord hier. Balans in hoe ik sport en waarom ik sport.

Ook wil ik zorgen dat ik het volhoud en dus kan je zeggen dat ik voor de marathon in plaats van de sprint ga. En dat is al een hele prestatie voor mij. Als chronisch ongeduldig persoon ben ik meer een Usain Bolt in heel veel opzichten. De laatste tijd merk ik dat dat langzaam verschuift naar een duursporter mindset. Zowel met financiën als met lezen of wachten voordat ik iets koop. Nu zal dat met ups en downs gaan want een ongeduldig persoon wordt niet opeens geduldig, maar er is een verschuiving. Daardoor ben ik rustiger in mijn hoofd en dat is sowieso prettig. Nu ga ik dat dus ook met sporten doen.

Het idee dat mij dingen nu wel lukken, geeft me ook moed om door te zetten. Er zijn geen achterliggende lastige doelen: ik wil het volhouden en gezond zijn. Positieve side effects zijn welkom maar niet het belangrijkste.

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge