Quarter-life crisis

23ce1b3dfb06cd042017b13128ff9202

Zoals ik in mijn vorige post vertelde, heb ik deze winter een flinke sombere periode gehad. Ik had niet het idee dat het een winterdip was: ik waardeer immers elk seizoen en ik heb absoluut niet het gevoel dat ik de hele dag in bed wil liggen. Maar dat ik voor mijn idee abnormaal somber was, stond vast als een huis. Vervolgens ben ik mijzelf in gaan lezen en kwam ik tot de conclusie dat ik waarschijnlijk last had van een Quarter-life crisis (QLC).

Een Quarter-life crisis?

Nu is het natuurlijk zo dat zelf diagnose niet per se een goede diagnose is, maar ik herkende mijzelf wel heel erg in de ‘symptomen’. Ik stelde mijzelf existentiële vragen en vroeg me heel erg af wat ik nu de rest van mijn leven moest doen nu ik niets met mijn studie deed en mijn huidige baan niet mijn droomwerk is. Eigenlijk kreeg ik een gigantische reality check van het leven. Want een QLC is precies dat. Als net afgestudeerde krijg je niet meteen de droombaan of het droomleven dat je graag zou willen hebben, maar je moet wel rekeningen betalen en een leven opbouwen. Terwijl ons onze hele jeugd is verteld dat alles mogelijk is en dat we alles konden worden wat we wilden, als we maar hard genoeg werkten. Eigenlijk ben je als twintiger, want dat is de doelgroep, flink gedesillusioneerd: je werkt hard maar je krijgt niet wat je wilt. En om eerlijk te zijn, ik weet niet eens wat ik wil dus hoe moet ik het dan krijgen?

Om het iets simpeler te maken, en omdat ik van lijstjes houd, hieronder een lijstje met  ‘symptomen’.

 • ‘Wanneer gaat het leven worden zoals het hoort?’ Is iets wat je jezelf afvraagt. Elke dag.
 • Je maandelijkse uitgaven zijn groter dan de inkomsten, en voor het eerst zie je dit als een serieus probleem.
 • Je zou er een vermogen voor over hebben om een moment te weten wat je moet doen, een moment van helderheid.
 • Je tijdelijke studenten bijbaantje bij [insert een winkel/horecagelegenheid] is nu je enige fulltime baan. Al 3,5 jaar.
 • Je leest dit artikel.
 • Vragen als ‘Wie ben ik?’ & ‘Bestaat God en past het bekende geloof wel bij mij?’ stel je jezelf ook bijna dagelijks.
 • Motivatie is een woord dat je moet opzoeken in het woordenboek.
 • Je bent of 6x verhuisd in de afgelopen jaren/heb 6 baantjes gehad/hebt 6 partners gehad.
 • Je bent 99.99% zeker dat een trip a la Elizabeth Gilbert alles op lost.
 • Het gevoel dat iedereen het beter doet dan jij.
 • Je wilt terug naar de makkelijke en veilige wereld van het studeren.

Mijn ervaring en tips

Dit zijn dus best wel dingen waardoor je flink met jezelf in de knoop kunt gaan zitten. Ik voelde me dus best een mislukking. Ik heb gestudeerd en ondanks dat ik de bewuste keuze heb gemaakt om geen master te volgen omdat het niet meer bij mij paste, voelde mijn baan bij een klantenservice toch niet zo geweldig als ik dacht dat het zou zijn. Niet omdat ik niet genoeg mensen help (mijn grootste motivatie om destijds te solliciteren) en ook niet omdat je niet intelligent moet zijn om het werk te doen (je moet best veel dingen in de gaten houden: belangen van het bedrijf én de klant), maar er knaagt soms toch iets. En daar kan ik niet helemaal de vinger op leggen. Nu het beestje een naampje heeft, kan ik er nog steeds niet de vinger op leggen, maar ik kan nu wel uit het gevoel stappen om niet in een negatieve gedachtespiraal te komen.

 •  Houd een dagboek bij en schrijf alles van je af.
 • Zoek je passie en maar kijk niet te ver in de toekomst: dat kan nog niet vast liggen.
 • Ga iets doen, ook al blijkt het geen goede keuze te zijn: je doet iets en je zet iets in beweging.
 • Maak gebruik van je weak ties. Dit zijn banden met mensen die je via via kent. Maak gebruik van dit uitgebreide netwerk maar vraag niet om ‘kan je mij een baan bezorgen’ maar vraag iets als ‘Jij hebt een studie gedaan waar ik geïnteresseerd in ben, kan je mij daar meer over vertellen?’ Het is namelijk bewezen dat wanneer een weak tie je een gunst verleent, dat zij geneigd zijn dat vaker te doen en misschien weten zij wel eerder van die leuke vacature en lichten zij de HR manager in.
 • Bouw identity capital op: doe dingen die iets toevoegen aan je identiteit. Ga dus bijzonder vrijwilligerswerk doen, ga wél in de OR van je niet zo geweldige baan zitten.
 • Kijk TED Talks, het zijn life savers.

Verder lezen

All Groan Up

Meg Jay- The Defining Decade. Why Your Twenties Matter, And How To Make Most Of Them, Now!

Christine Hassler – 20 Something, 20 Everything: A Young Woman’s Guide to Balance, Direction, and Contentment During Her Quarter-Life Crisis

Mary Traina – The Twentysomething Guide to Getting It Together: A Step-by-Step Plan for Surviving Your Quarterlife Crisis (20 Something Guides)

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge