‘In de stad vind ik rust’ – Slow Living interview

vind rust in de stad

Mijn lieve collega en vriendin Nadine vindt rust in de stad. Daardoor is ze helemaal het tegenovergestelde van mij, en juist daardoor zijn haar inzichten voor mij nóg inspirerender! Ze is iemand van tegenpolen en fire!

Zoals altijd, hieronder mijn betekenis van slow living of bewust leven. Ik moet zeggen hoe meer gesprekken ik met mensen heb over dit onderwerp, hoe lastiger de betekenis wordt. Slow living en bewust leven gaan hand in hand, merk ik.

Slow living gaat over bewust leven en de tijd voor activiteiten of belevenissen nemen. Over kwaliteit boven kwantiteit. Over verbinding met de natuur, de maatschappij en jezelf.

Wat betekend slow living of bewust leven voor jou?

‘Bewust leven zie ik als er voor mensen zijn. Bewust van de mensen in mijn omgeving, ze respecteren en eerlijk zijn. Dat kan je doen door niet te veel op je telefoon bezig te zijn of je muziek niet te hard draaien. Soms zijn mensen opeens weg (ze verhuizen) en dan is het zo jammer als je niet bewust in die relatie bent geweest want je hebt zo weinig om op terug te vallen als ze weg zijn.

Slow living zie ik meer als een hutje op een berg in Zwitserland: lijkt me heel leuk voor even, maar je bent vaker met mensen. Dus rekening houden met die mensen en goed met ze omgaan is in mijn ogen belangrijker omdat je vaker in die situatie bent.

Maar heel belangrijk, zeker voor jou Nathalie, rekening houden met mensen betekend niet dat je op alles ‘ja’ zegt of jezelf voorbij gaat. You are AS important as they are. Rekening houden en goed met mensen omgaan zit meer in respect dan in alles doen wat ze willen.’

Hoe pas je dat toe in je dagelijkse leven?

‘Door proberen minder op mijn telefoon te zitten. Ik merk wel dat ik dat lastig vind als ik bijvoorbeeld op vakantie ben. Dan wil ik genieten, maar ook de herinnering vastleggen en ik merk altijd dat ik dan óf teveel geniet en geen foto heb óf niet geniet maar veel foto’s. En ook niet teveel stilstaan bij het feit dat elk moment vluchtig is omdat je dan juist niet geniet. Dan denk je alleen maar aan dat het over gaat. En dat is niet genieten. Genieten en aandacht voor de dingen die ik met mensen doe.

Ook blok ik bewust mijn agenda. Ik heb geleerd ‘nee’ te zeggen en te kiezen voor mezelf. Dus een rustige avond waar ik een serie kijk of een boek lees of wandelen in een park. Maar om meer zen te worden hoef ik niet per se alleen te zijn. Natuurlijk is dat fijn, maar mijn zen-momentjes zijn ook met mijn familie. Ik kan me juist heel goed afzonderen (ik kom uit een grote familie en de stad) en rust voor mij betekend dus niet direct dat ik alleen ben. Dat gevoel wat mensen van alleen zijn krijgen, kan ik ook met mensen hebben. Ik kan allebei.

Ik ben wel echt een stadsmeisje: ik heb drukte nodig. Ik vind rust in de stad. Als ik niets hoor dan denk ik dat er iets mis is en ben ik juist niet zen. Ik moet leven om me heen hebben en achtergrondgeluid.’

Wanneer je het druk hebt: wat zijn jouw shortcuts om weer in die mindset te komen?

‘Dan kan je me het beste even alleen laten. Dan moet ik eventjes afkoelen en me afsluiten. Ik ga dan wel mijn gedachten verzetten, wanneer ik namelijk ga nadenken over waarom ik gestresst ben dan word het alleen maar erger. Dan kom ik in een vicieuze cirkel want dan ga ik dus malen. We kunnen er later wel over praten maar op het moment zelf heb ik tijd alleen nodig. Of eigenlijk moet ik me afzonderen: hoofdtelefoons op. Of slapen, dat werkt ook heel goed. Kan een dutje zijn of een hele nacht. Ik verlies ook geen slaap over ruzie of zo. Moet ik wel bij zeggen dat dat dan gaat om situaties buiten mijn ouders, zussen, beste vrienden en nichtjes.

Mensen die me helpen herinneren dat ik me niet moet laten irriteren zijn ook heel belangrijk voor me. Mijn moeder, vrienden en zussen zijn daar goed in. Ze zeggen heel vaak ‘Nadine, je moet je niet zo irriteren, laat het los!’.

Oh, de quote ‘If it’s not gonna matter in 5 years then don’t spend more than 5 minutes being upset by it’  is ook een mantra voor mij.’

Heb je nog tips voor de lezer en mij?

‘Ga jezelf niet verstoppen. Het is niet erg dat mensen kunnen zien dat je geïrriteerd bent en dat mag je best zeggen. Je hoeft dat dan niet bot te doen, maar je kan het wel aangeven. Want als je je verstopt is dat niet goed voor je ‘ik’, zoals Surinamers zeggen, je doet je ‘ik’ dan tekort.  Het kost ook heel veel energie om je constant in te houden en iedereen kan zijn energie beter gebruiken dan het te besteden aan jezelf inhouden. Neem ruimte in de wereld in.

Ook ‘nee’ leren zeggen is heel belangrijk. Je hoeft niet meteen een negatief persoon te zijn, maar je moet jezelf wel belangrijk genoeg vinden om tijd voor jezelf te nemen. Je weet vaak vanzelf wel welke ‘ja’ eigenlijk een ‘nee’ had moeten zijn: je voelt je er niet goed over of hebt geen zin. Leer de les, en zeg de volgende keer ‘nee’.’

De andere interviews lezen?

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge