Simpele tip voor meer zelfvertrouwen

simpele-tip-voor-meer-zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is iets waar ik nog best wel wat aan mag werken. Zoals je vorige week hebt kunnen lezen, kan een (hoogstwaarschijnlijk) goedbedoelde opmerking van iemand anders me ontzettend aan het wankelen brengen. Nu waren er in die situatie veel oorzaken waarom dat gebeurde, maar zelfvertrouwen is altijd een ding geweest bij mij. Maar nu heb ik daar een hele leuke en simpele oplossing voor gevonden. En het zorgt ervoor dat je je niet gek gaat voelen, pinky promise.

Niet goed genoeg

Een gebrek aan zelfvertrouwen komt vaak voort vanuit een gevoel dat je niet goed genoeg bent. Er zijn veel lagen die tussen het gebrek en dit basisidee zitten, maar uiteindelijk komt het wel hier op neer (perfectionisme is zo’n laag). Ik ben geen psycholoog dus ik zal niet ingaan op hoe dat gevoel van ‘niet goed genoeg’ is ontstaan, want dat verschilt per persoon, maar leren aannemen dat je dat wel bent is uiteindelijk de oplossing.

Wat ik vaak hoor bij andere chronische ik-ben-niet-goed-genoeg-ers, is dat zij anderen ook niet geloven wanneer zij zeggen dat diegene wel goed genoeg is. Nu kan je voor je spiegel gaan staan en jezelf elke dag vertellen dat je geweldig bent, maar als je het van iemand anders aanneemt dan werkt het misschien niet als je het zelf zegt. En voor sommigen is dit de holy grail maar ik krijg er jeuk van en daardoor werkt het averechts (we’re still best buds, you do whatever floats your goat).

Mijn geweldige super simpele oplossing

Schrijf elke dag in je agenda 1 ding op waar je trots op was, wat je goed gedaan hebt. That’s it. En dat hoeft niets groots te zijn. Kan zijn dat je geduldig bleef wanneer jouw kind/collega/partner het je moeilijk maakte, kan ook zijn dat je een oplossing vond voor world hunger.

Het hoeft niet meteen in je agenda, maar het mag ook op een blaadje die je in een grote pot stopt en aan het einde van het jaar alles gaat lezen. Je zou het ook kunnen doen met complimenten die je krijgt: elke dag 1 papiertje voor iets waar jij trots op was, een ander voor een compliment van een ander. Gaat er om dat je zonder overdenken en zonder ge-maar langzaam leert om trots op jezelf te zijn. Zonder gedoe.

In het begin vond ik het raar en voelde ik me arrogant, maar ik weet nu wel beter waar ik goed in ben. En wat anderen in mij waarderen. Maar die zelfwaardering, dat is het belangrijkste. Want uiteindelijk moet jij met jezelf leven.

1 ding in je agenda. Elke dag.

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge