Slow Living in een druk leven, 4 tips

slow living druk leven

Gisteravond kletste ik eindelijk weer eens bij met mijn moeder – iets dat we veel te weinig doen – en toen zei ze ‘Je hebt het wel druk leven he’. Waarop ik antwoordde ‘Joh, dat valt best mee’. Toen begon ze eens op te noemen wat ik allemaal deed: studeren, fulltime werken, eigen blog onderhouden, Facebookpagina onderhouden, schrijven voor De Online School en dan alle sociale afspraken nog. Daar moest ik wel even van slikken en ik ben gaan nadenken over hoe ik kan zorgen dat het minder druk voelt.

4 tips om te onthaasten in een druk leven

Wees heel selectief in wat je doet | Je zou het niet zeggen met de bult werk die ik doe, maar eigenlijk ben ik best selectief. Ik kies bewust voor afspraken met bepaalde mensen, zeg dingen af als het niet uitkomt en doe dingen waar ik echt energie van krijg. Ok, een aantal zaken zullen altijd moeten, maar het meeste niet. Vraag je bij alles af waarom je het doet en wat het jou oplevert. Best een harde manier van redeneren maar als jij er geen energie uit haalt en je doet het zonder een andere goede reden dan moet je je eens op je achterhoofd krabben.

Zoek een baan die dicht bij je passie ligt |  Geld verdienen om te kunnen eten of juist te kunnen doen waar je hart sneller van gaat kloppen, is heel belangrijk. Maar probeer dan werk te vinden wat dicht in de buurt van je interesses ligt of waar je vaardigheden leert die je kan gebruiken voor je interesses. Zo kan je blijven groeien, en is het interessant om goed te presteren op het werk of daar door te groeien.

Bedenk waar jij snel rustig van wordt | Dit vraag ik de mensen in de interviews over Slow Living ook altijd: wat zijn jouw shortcuts? Iedereen heeft wel maniertjes om snel weer rustig te worden. Probeer een lijstje te maken voor verschillende situaties: eentje voor wanneer je een hele dag de tijd hebt, eentje wanneer je een (half)uurtje kan pakken, en een die in 5 minuutjes is gedaan. Zo heb je een handige ‘database’ waar je in elke situatie op terug kan vallen om weer even adem te halen en te onthaasten.

Acceptatie | Eigenlijk een gigantische dooddoener maar soms is het gewoon druk. En dan is het even flink kut (ik ga het gewoon maar zeggen). Ondanks dat weerstand je best veel te bieden heeft en je beschermt, is het niet handig wanneer je keihard tegen een stroom probeert in te zwemmen. Dan kan je beter een paar keer ademhalen en denken ‘Na mij de zondvloed’ om vervolgens te accepteren wat er op je pad komt. Persoonlijk is dit niet mijn sterkste kant, maar wanneer ik het dan toch voor elkaar krijg, helpt het heel goed.

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge