Slow en Simple Living Interview| ‘Lijstjes zijn handig, maar eigenlijk doe ik maar wat’

Interview met Helene simple en slow living

Vandaag de aftrap van alweer een nieuwe rubriek! In mijn zoektocht naar het integreren van Slow en Simple Living ben ik mensen gaan interviewen om zo er achter te komen hoe zij het doen en of zij nog tips hebben. Elke maand zal er een interview zijn en de tips die ik krijg wil ik gaan uitproberen. Dus vanaf de doelen in juni zal er een extra puntje in die post zijn om na te gaan hoe mij dat is af gegaan. 

Het spits wordt afgebeten door mijn allerliefste moeder: Hélène Zack. Zij is kindercoach en heeft haar eigen praktijk ‘Praktijk Ruggespraak’ waar zij kinderen, jongeren en ouders begeleidt of coacht zodat iedereen wat lekkerder functioneert in het leven.

Those who seem most attracted to simple living want to integrate it in every area of their lives. Instead of focusing on eliminating, austerity, lists and de-clutter, those into simple living make a habit of identifying the things that add the most value and joy to their lives and letting the rest go. Words and phrases more commonly used by those into simplicity are: freedom to be yourself, natural, living intentionally with authenticity, caring for the environment, sustainability, balanced living, self-sufficiency, slow food movement, etc. -Kathy Gottenberg uit ‘Simple Living vs. Minimalism — What’s the Difference and Which Are You?’

Eerst even de betekenis van Slow en Simple Living (zie hierboven), heb je op dit moment een practice die hier op lijkt of wil je dit gaan doen?

‘Ik heb op dit moment niet een bewuste practice maar pas op dit moment mijn leefstijl aan op wat ik nu nodig heb. Doordat ik Pfeiffer heb moet ik uiteraard mijn leefstijl wel aanpassen maar ik heb zelf ook de neiging om altijd maar nuttig bezig te zijn voor anderen. Pfeiffer zie ik als een waarschuwing dat ik even pas op de plaats moet maken. Daarnaast bevind ik me ook in een andere levensfase: ik ben de 50 gepasseerd [ze is echt niet zo oud hoor red.], mijn kinderen zijn volwassen en ik heb een eigen praktijk dus het is een beetje schipperen met Slow en Simple Living. De rituelen die ik had ben ik nu door de nieuwe levensfase aan het uitvinden door meer bewust te zijn van mijn behoeftes.’

Wat betekend voor jou Simple & Slow Living?

‘Voor mij betekend het bewust leven: bewust omgaan met jouw energievoorraad, bewust zijn van hoe jouw mind werkt. Ik ben bijvoorbeeld iemand die ’s nachts moeiteloos de hele dag kan herhalen: vroeger heb ik wel eens een avondopleiding gedaan en in bed volgde ik dan alle lessen nogmaals. Daarom probeer ik bewust een overgang te maken tussen de dag en de nacht. Op dit moment doe ik dat door te mediteren. Maar bewust leven betekend ook dat ik minder op anderen gericht ben, dat is mijn grootste valkuil, en wat meer op mijzelf. Door de dag heen probeer ik dat te doen door rustmomentjes zoals een goed boek lezen, buiten naar de vogeltjes luisteren, kopje koffie buiten opdrinken.’

En hoe pas je dat toe in je eigen leven: op welke vlakken?

‘Zoals ik net al zei doe ik dat door kleine leuke dingen te doen. Ik maak een soort happy list met momenten of activiteiten waarvan ik weet dat ik er een gelukkig of tevreden gevoel van krijg. Dan voel ik me net een kind in een snoepwinkel omdat ik mag kiezen tussen alleen maar dingen die me gelukkig maken. Rust nemen door thuis te zitten is voor mij niet genoeg: ik moet dan vaak wat doen en het feit dat ik bijvoorbeeld in de stad koffie drink in plaats van thuis maakt het speciaal en dat pept dan weer op. Wat ik ook vaak doe om druk te verminderen is dat ik mijn to-do lijst inkort door dingen te verplaatsen: nee zeggen vind ik vaak lastig om te doen (al doe ik het natuurlijk wel) maar als het even kan probeer ik wel te kijken of het misschien op een ander moment kan. Mijn criterium is dan ‘is het heel erg dat ik dit vandaag niet kan doen?’ en dat werkt geweldig.’

Gebruik je hulpmiddelen zoals apps of geleide meditaties, en wat zijn aanraders?

‘Nee ik gebruik geen apps of geleide meditaties. Die mentale happy list zou je misschien als een hulpmiddel kunnen zien maar dat zit meer in mijn hoofd. Tijdens het mediteren zet ik vaak muziek aan om uit mijn hoofd te komen en ik visualiseer veel. Als ik dan visualiseer ga ik terug naar fijne plekken waar ik me heel gelukkig voelde. Zo heb ik in Denemarken een keer een ochtendwandeling gemaakt en kwam er een vlinder op mijn hand zitten, daar ga ik heel vaak naar terug om te onthaasten en weer even rustig te worden.’

Heb je ‘shortcuts’ wanneer je je in een niet simpele/langzame situatie bevindt?

‘Op het moment zelf herken ik iets niet altijd direct als een stressvolle situatie maar als ik merk dat ik gehaast of gestresst ben dan ga ik vaak de natuur in. Nu is dat niet zo dramatisch dat ik een natuurgebied in ren, maar een rondje fietsen en op een dijkje gaan zitten werkt ook prima. Al zijn er soms situaties die alleen het strand en de zee makkelijker kunnen maken.’

Heb je nog tips voor mij?

‘Ja zeker! Probeer wat vaker dingen te mixen. Soms kan je nog wel eens de neiging hebben om na plan A naar plan B te gaan, maar misschien is plan Z in deze situatie handiger.  Kijk meer naar wat er op het moment een goede oplossing of een leuke keuze uit jouw happy list te pakken. Gun het jezelf om vrij om te gaan met alle methodes die je hebt verzamelt: pas het aan aan de levensfase en het moment.’

Volg:

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge