Slow Living interview | ‘Gewoon omdat het kan’

margret slow living

Ooit heb ik een enkele aflevering van de slow living rubriek gepubliceerd maar er is geen vervolg op gekomen. Het interview had ik al wel opgenomen maar life happened en ik het dat gesprek nooit uitgewerkt. Nu dus wel, en ik ben van plan deze rubriek weer nieuw leven in te blazen! Het is namelijk een geweldige manier om echt in gesprek te komen met mensen en ik steek er iets van op: beter kan niet.

In deze aflevering een gesprek met mijn beste vriendin Margret. Wij kennen elkaar sinds ons veertiende en ons leven vertoond altijd eng veel gelijkenissen. Het kan zo zijn dat haar relatie uit gaat en die van mij een paar maanden later volgt. Maar ook nieuwe relaties, werk en nog meer van dat soort dingen lopen bijna gelijk bij ons. Al ben ik wel 2 dagen ouder, dus.

Nu ik het boek Essentialism heb gelezen ben ik er eigenlijk van overtuigd geraakt dat mijn definitie van ‘Slow Living’ de wat hippere term is van essentialism, lees hieronder maar eens. Door langzaam te leven of essentialism toe te passen ga je bewuster leven. Deze drie termen – slow living, bewust leven & essentialism – zijn daardoor innig verbonden en zou je zelfs voor elkaar kunnen vervangen, dat doe ik dan ook.

Slow living gaat over bewust leven en de tijd voor activiteiten of belevenissen nemen. Over kwaliteit boven kwantiteit. Over verbinding met de natuur, de maatschappij en jezelf.

Voor een bredere uitleg (waarschuwing: beetje zweverig) klik hier. En de minder zweverige versie, hier.

Eerst even de betekenis van Slow Living (zie hierboven), heb je op dit moment een practice die hier op lijkt of wil je dit gaan doen?

Ik zou niet willen zeggen dat ik echt een practice heb. Wel ben ik bewust bezig met mijn ritmes: wat heb ik nodig om te kunnen ontspannen en hoe past dat in mijn leven? Ik doe dus op vrijdagmiddag yoga om meer in mijn lichaam te komen. Ik laat dan de week achter me en kan goed het weekend in. Daarnaast luister ik heel goed naar mezelf: wanneer ik een ijsje wil eten, dan eet ik dat. Gewoon omdat het kan. Ik houd me niet bezig wat anderen van mij vinden en haal dat stress-element dus weg. Natuurlijk maak ik me er wel eens zorgen over, maar dat herken ik tegenwoordig steeds sneller. Je zou kunnen zeggen dat het dus eerder een gewoonte is dan echt een bewuste practice.

Wat betekent voor jou Slow Living?

Voor mij betekent het rust. Wanneer activiteiten mijn rust in ‘gevaar’ brengen dan zeg ik ze liever af. Maar dus eigenlijk ook de ‘Gewoon omdat het kan’-mindset. En uiteraard het bewust leven: aanwezig zijn, voor mezelf kiezen als ik dat nodig heb. Ik probeer mild en vriendelijk naar mezelf te zijn.

En hoe pas je dat toe in je eigen leven: op welke vlakken?

Ik pak dus terrasjes in mijn eentje, eet ijsjes wanneer ik er zin in heb (ook als dat 2 dagen achter elkaar zijn) en telkens als ik langs rozen loop dan neem ik de tijd om er aan te ruiken. Dat is een rustmomentje, bewust momentje en een geluksmomentje in een. Daar kan ik dan de hele dag van genieten. Spontaniteit met mate (dus wel verantwoord, niet 3 dagen ijs eten) is voor mij een sleutelwoord. In het OV probeer ik ook naar buiten te kijken in plaats van op mijn telefoon bezig te zijn.

Maar ik kan ook een hele avond me verschrikkelijk rot voelen. Dan kies ik ervoor om thuis te blijven en het gevoel te doorvoelen (wat een stomme term eigenlijk, maar ik weet even niets beters). Soms kan dat heel fijn zijn. Je moet ervoor uitkijken dat je niet gaat zwelgen natuurlijk, maar een gevoel wegstoppen is ook niet goed.

Gebruik je hulpmiddelen zoals apps of geleide meditaties, en wat zijn aanraders?

Hulpmiddelen voor mij zijn vooral dieren en buitenlucht. Toen ik in Zwitserland voor mijn thesis was, kon ik soms behoorlijk gestresst zijn. Dan koos ik bewust voor een paar uur in de stal met de koeien knuffelen in plaats van achter mijn computer gaan zitten. Daar had ik dan meer aan dan gehaast onderzoeksgegevens verwerken. Als ik dat wel deed dan kon ik vaak datzelfde stukje de volgende dag opnieuw schrijven.

Yoga with Adriene is ook een geweldige aanrader! Ze heeft veel afwisseling en voor elke mood  kan ik wel een filmpje vinden. Oh, en pagina’s met quotes op Facebook: zijn altijd fijne reminders. Zet ze als screensaver op je computer of telefoon, dat werkt echt geweldig!

Heb je ‘shortcuts’ wanneer je goed moet opletten dat je niet overwhelmed raakt?

Sporten is voor mij heel belangrijk, door sport kom ik uit mijn hoofd en zie ik de dingen weer helder. Dat kan heel kort zijn: ook een paar keer de trap op en neer rennen of een blokje om doet al wonderen. Mediteren werkt voor mij ook heel goed maar doe ik eigenlijk te weinig, dat is nog geen routine.

En vriendelijk zijn voor jezelf is ook erg belangrijk en kan je wel zien als een shortcut. Je moet het dan wel herkennen, maar daar word ik steeds wat beter in (vandaar de avondjes op de bank).

Heb je nog tips voor mij?

Ik denk niet dat ik hele concrete tips heb maar ik denk dat het goed voor je is om de teugels iets meer te laten vieren. Spontaner zijn. Je bent er al heel erg mee bezig (en al heel erg gegroeid) maar probeer dat motto van mij wat meer in praktijk te brengen. *toen werden er opmerkingen over rebounds gemaakt die ik hier niet ga herhalen, haha! Dit gesprek was rond april vorig jaar opgenomen*

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge