Slow Living | 3 tips om te mediteren in de buitenlucht

Buiten mediteren

Buiten mediteren vind ik eng en geweldig tegelijk: ik houd van de rust, de ruimte, de geuren en de geluiden en natuurlijk van de energie die het geeft. Tegelijkertijd vind ik het eng om mensen tegen te komen, of beter gezegd: mensen komen mij tegen… Hoe kan je het beste ongestoord buiten mediteren?

Buiten mediteren situatie 1: Maar waar ga je zitten dan?

Ik ga er even vanuit dat jullie de perfecte plek nog niet hebben gevonden, als dat wel zo is dan kan je deze skippen.

Wat voor jou een fijne plek is, is natuurlijk geheel afhankelijk van jezelf. Ik heb een plek met een boom bij een vennetje, en de bomen die er omheen staan beschouw ik ook als deel van mijn plekje. Sinds ik daar af en toe mediteer merk ik hoe fijn ik aarde en water als elementen vind en probeer ik dat ook mee te nemen in de meditaties. Maar genoeg over mijn plekje.

Ik weet dat mijn moeder bijvoorbeeld heel rustig wordt van de zee, dus zij zou bijvoorbeeld liever op het strand of een duin gaan zitten. Wat denk ik het allerbelangrijkste is, is dat je een verbinding met de plek voelt: het is niet meteen iets waar je je vinger op kan leggen maar opeens voel je ‘het’. Ik ging uit nieuwsgierigheid naar die boom toe toen ik ‘m zag terwijl ik aan de andere kant van het vennetje op een bankje zat. Toen ik er aankwam was eigenlijk alles meteen goed.

Vervolgens is het belangrijk om een band met de plek op te gaan bouwen. Dit kan je heel ‘klein’ doen door er vaak langs te gaan, of je pakt het wat grootser aan en gaat ook de verbinding met de elven en spirits aan van de plaats. Je kan door googelen veel informatie vinden over hoe je dat kan doen. Zelf vind ik de manier van Alaric Albertson erg fijn: in Travels Through Middle Earth: The Path of a Saxon Pagan en To Walk a Pagan Path: Practical Spirituality for Every Day legt hij dit heel erg goed en simpel uit. Wanneer je een band met de plek hebt, zal je er vaker komen en kan het ook zomaar zijn dat je er prachtige inzichten of geweldige inspiratie opdoet!

Buiten mediteren situatie 2: Er komen mensen langs

Voor mij is het feit dat mensen mij kunnen tegenkomen de grootste reden om pas sinds kort naar buiten te gaan. Ik vind het niet prettig dat ik gestoord word tijdens meditatie maar al helemaal niet als dat ook nog eens vreemde mensen zijn. Daarnaast, zoals jullie weten, heb ik een stemmetje in mijn hoofd dat nogal bezig is met wat die mensen wel niet van mij moeten denken.

Wat voor mij het beste heeft gewerkt is acceptatie: ongestoord mediteren kan je beter niet buiten doen, tenzij je in een kloostertuin of op een afgelegen heide zit. Het aanvaarden van het feit dat het nooit zo rustig zal zijn als in je meditatiekamer (ik bedoel, een beestje kan ook gedag komen zeggen) brengt mij veel rust. Hierdoor stap ik anders de meditatie in en ga ik eigenlijk meer voor het uitwisselen van energie met mijn omgeving en Moeder Aarde.

Buiten mediteren situatie 3: Dan is er nog het weer…

Buiten mediteren betekend ook dat je te maken hebt met het weer en dat werkt niet altijd zoals je zou willen of volgens jouw schema. Het is niet zo dat ik in de stromende regen of in een sneeuwstorm op mijn kont onder een boom ga zitten, maar een tijdje na een regenbui kan je best naar buiten. De grond zal dan nog wel nat zijn dus ik heb tegenwoordig een plastic tas bij me zodat ik daar op kan zitten en mijn broek niet nat wordt.

Behalve een natte grond kan je ook nog wel eens last hebben van de zon of hitte. Mijn favoriete plekje is bij een bepaalde boom dus in de zomer verwacht ik niet dat ik veel last hiervan zal ondervinden, maar wanneer jouw mooie plek juist geen beschutting heeft is bijvoorbeeld een parasolletje handig. Of, als het kan, pas je tijdstip aan op het weer: dat je niet op het heetst van de dag daar gaat zitten.

En uiteraard kan je kou oplossen door een extra trui oplossen of een stevige wandeling voordat je gaat zitten. Ik heb zelf nog niet in de winter buiten gemediteerd maar ik zou, mezelf kennende, zorgen dat ik spulletjes voor warme chocolademelk in huis heb voor een lekker grote mok. Of.., je lievelingsthee alvast klaarzetten.

Mediteer jij wel eens buiten?

Meer meditatie tips

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge