begrip slow living

Het begrip slow living is een flinke opmars aan het maken. In deze tijd van snel digitaal leven willen steeds meer mensen terug naar de basis. Het leven is te gehaast, mensen hoeven hun best niet meer te doen om dingen voor elkaar te krijgen: alles is maar een klik verwijderd. De mensen die hier niet gelukkig van worden en op zoek gaan komen terecht bij een veelvoud aan stijlen die allemaal wel iets met elkaar gemeen hebben: slow living.

Begrip Slow Living

Those who seem most attracted to simple living want to integrate it in every area of their lives. Instead of focusing on eliminating, austerity, lists and de-clutter, those into simple living make a habit of identifying the things that add the most value and joy to their lives and letting the rest go. Words and phrases more commonly used by those into simplicity are: freedom to be yourself, natural, living intentionally with authenticity, caring for the environment, sustainability, balanced living, self-sufficiency, slow food movement, etc. -Kathy Gottenberg uit ‘Simple Living vs. Minimalism — What’s the Difference and Which Are You?’

De quote hierboven is voor mij een goede representatie wat slow living is, al heeft Kathy het over simple living. Voor mij gaan die twee hand in hand: omdat om langzaam te leven moet je bepaalde dingen laten gaan en dus simpeler leven. En andersom maakt simpel leven je leven ook langzamer.

Slow living bestaat voor mij ook uit bewust leven. Bewust bezig zijn met (bijna) alles wat je doet: je emoties, wat je eet, je gedachten, je beweging etc. Als je iets aandacht geeft groeit het.

Het betekend echter niet dat er geen plek is voor negatieve emoties en dat je altijd maar blij moet zijn. Verre van juist. Het is natuurlijk nooit een goed idee om in emoties te blijven hangen, maar uitzoeken waar ze vandaan komen wel. En het gevoel ook gewoon voelen in plaats van wegstoppen, is ook een voorbeeld van slow living. Je neemt de tijd om dingen te verwerken en daardoor ben je, denk ik, een meer gebalanceerd persoon.

Slow living zie ik dus als een paraplu voor leven in balans, mindful leven, bewust leven, simpel leven. Het gaat er om dat je nadenkt, voelt en beleeft en uit de ratrace van het leven stapt om pas op de plaats te maken. Even een check in.

Artikelen over Slow Living kan je vinden onder Mind > Slow Living. Hier staan interviews, tips en gedachtenspinsels.