That time of the month

Nu ik al een tijdje naar een knipperende cursor zit te kijken, besef ik me hoe moeilijk ik het vind om dit onderwerp aan te snijden. Terwijl het zo normaal is. Menstruatie & seksualiteit zijn grotendeels nog taboe onderwerpen (tenminste zo ervaar ik het in mezelf en in de maatschappij) maar ik wil er toch wat over zeggen. Van binnen gloeit het nu ik dit schrijf, niet van schaamte zoals ik gewend ben, maar van eindelijk kunnen spreken. Alsof ik dit eeuwen in mij heeft gezeten en ik het nu mag gaan vertellen. Menstruatie dus.

Mijn Menstruatie

Ik probeer me met alle macht te herinneren hoe oud ik was toen ik voor het eerst ongesteld werd, hoe dat voelde en hoe het gesprek met mijn moeder was. Helaas weet ik dat allemaal niet meer en dat vind ik erg jammer. Ergens voelt het nu wel alsof er iets mist, zo had ik dat nooit bekeken maar nu ik erg met dit onderwerp bezig ben, voelt het wel zo. Wat ik me wel herinner was dat het bij mij altijd voor gigantische pijn zorgde. Ik mocht van mijn moeder eerst nog niet aan de pil (toen vond ik dat stom, nu ben ik daar dankbaar om) maar toen ik uiteindelijk de eerste 2 dagen van mijn menstruatie in bed moest blijven vanwege de pijn, ging ze overstag. Rond mijn 15e ben ik dus aan de pil gegaan. Nauwelijks pijn meer en lekker makkelijk omdat ik de klok er op gelijk kon zetten.

Daar heb ik ook flink gebruik van gemaakt met vakanties, kamperen en alle andere momenten dat het me niet goed uitkwam. Tot ik me zo’n 3 jaar geleden ging verdiepen in spiritualiteit. Ergens voelde het toen al niet heel goed, maar ik had nog een relatie dus liet het verder. Toen het uit ging met mijn ex, bedacht ik me dat ik wel van de pil af wilde. Maar ik wilde ook daten en die one nightstand had ik in een gekke bui op mijn bucketlist gezet (done that, niet mijn ding) en dat is niet handig zonder pil. Vervolgens kreeg ik een nieuwe relatie maar het bleef knagen. Ik ging boeken lezen van Lisa Lister, las artikelen over de pil en eventuele negatieve gevolgen en begon me te realiseren dat de gigantische disconnect die ik met mijn lichaam had misschien voor een deel hiervandaan kwam.

Geen pil meer

Zoals je misschien heb kunnen uitrekenen, heb ik zo’n 10 jaar de pil geslikt. Inderdaad, verleden tijd. Als dit online komt, ben ik ongeveer een weekje van de pil af. Ik ben trouwens helemaal hippie gegaan: Mooncup en de Natural Cycles app waarbij je dagelijks je temperatuur meet en dat logt. Dit had wel wat voeten in de aarde want naast mezelf overtuigen moest mijn vriend ook gerustgesteld worden. We hebben allebei immers nog lang geen zin in mini-me’s. Na wat onderzoek heb ik besloten om voor de app Natural Cycles te gaan. Dit is een medisch verantwoorde anticonceptie methode die dus gebruik maakt van lichaamstemperatuur: eeuwenoude kennis in een nieuw jasje. De wetenschappelijke onderbouwing vond mijn wederhelft fijn en ik natuurlijk die oude kennis, haha.

Voor mij was de doorslaggevende reden om het te proberen een mogelijkheid op meer energie. Dat mijn HSP mij veel energie kost, dat weten jullie en dat ik manieren zoek om dit zoveel mogelijk te beperken, is ook bekend. Nu dus ook door het verwijderen van onnatuurlijke hormonen. In een week kan je natuurlijk helemaal niets zeggen, maar ik ben wel benieuwd welke veranderingen ik ga ondervinden. Hoe gaat het ontpillen, word mijn huid onzuiver, hoe zit het met de cravings, ga ik minder haar verliezen, hoe is mijn humeur en mijn gewicht? Ik vind het super spannend maar het voelt alsof ik goed bezig ben. Alsof ik eeuwenoude rommel ga opruimen.

Hoe doe jij het op dit moment?

Volg:

6 Reacties

 1. Wendy
  29 juli 2017 / 12:02

  Ik slik ook al 6 jaar geen pil meer, vreselijk die hormonen! Ik werd er geen prettiger persoon door en het zette ook een flinke rem op mijn zin in sex. Ik zit nu na te denken over de Ladycomp, daar hoor ik wisselende verhalen over. Heb jij er wel eens van gehoord? Kost geloof ik 400 euro, na zoveel jaar eigen bijdrage voor de pil en aanschaffen van condooms kan ik dit misschien proberen . Is een eenmalige uitgave lijkt me.

  • Mywindingpath.com
   29 juli 2017 / 13:16

   Heb ik van gehoord ja en in eerste instantie wilde ik daarvoor gaan sparen. En toen kwam dit alternatief op m’n pad stukken goedkoper en naar mijn mening hetzelfde resultaat.

 2. Anouk
  29 juli 2017 / 12:51

  He meis, ik ben zo’n 3 a 4 maanden geleden gestopt. Vooral vanwege het contact met mijn lijf terugvinden en die hormonale troep niet meer willen. Ik ga zoveel mogelijk puur natuur! Ik gebruikte overigens de nuvaring, de pil kreeg ik alleen maar meer pijn van, daar heb ik n hele geschiedenis mee. Mijn hormoonbalans is een beetje ‘wack’ nu, maar dat heeft ook met mijn burnout en uitgeputte bijnieren te maken. Dit resulteerde, in mijn geval, dat ik eerst 2 maanden lang ongesteld was, half. Toen heb ik van de huisarts toch maar een progesteron kuurtje gehad van een week (dat hormoon maak ik nu oa te weinig aan) en nu ben ik al ruim een maand niet meer ongesteld geweest.. Wat ik wil zeggen, het kost mogelijk wat tijd voordat je lichaam de natuurlijke cyclus weer terug heeft gevonden. Bij mij heeft t ook totaal geen zin om mijn ‘Period Calender’ app bij te houden nu, nu ik nog geen cyclus heb. Dat ding vraagt me al dagen ‘ben je al ongesteld geworden?’ ? Verder geen cravings of gekke dingen (nog?), maar ik ben ook van suiker af! Ik vind t wel een fijn idee dat ik mijn vrouwelijkheid niet aan het plannen ben, maar de natuurlijke manier van mijn lichaam zn gang laat gaan.

  Liefs!

  • Mywindingpath.com
   29 juli 2017 / 13:15

   Wauw, zo’n heftige geschiedenis heb ik er dan niet mee gelukkig! Ik ga er ook vanuit dat het zeker een halfjaar gaat duren voordat mijn eigen ritme het overneemt, maar dat neemt niet weg dat ik ook heel nieuwsgierig ben naar dat proces. En uiteraard hoe ik daarna ben.

 3. Michelle
  2 augustus 2017 / 21:59

  Hoi, wat een leuke blog heb je!Ik ben je artikelen aan het bijlezen. Wij gebruiken condooms. Ik vind het ondingen, maar ook ik heb heeeeeel veel last van de pil gehad en sowieso veel gedoe met mijn hormonen (PMS, pijnlijke menstruatie tot flauwvallen aan toe, depressies). Ik durf niet te vertrouwen op de temperatuurmethode. Allereerst is het belangrijk dat je je basale temperatuur meet ( dus zodra je wakker wordt, voordat je iets gedaan hebt), dat je een betrouwbare thermometer gebruikt (rectaal… nee dank je). En daar komt bovenop het feit dat sperma 5 dagen kan overleven in de vrouw. Dus als je 5 dagen voor je eisprong nog seks hebt gehad,kun je toch nog zwanger raken, ook al is je temperatuur nog normaal. Ik vind het maar eng. Anderzijds is het vanaf een paar dagen na je eisprong tot een week na je menstruatie vaak gewoon veilig. Maar ik ben dan weer zo’n neuroot dat we dan toch maar stomme condooms gebruiken. Bleeh. Ik ben wel heel erg benieuwd naar je ervaringen en het ” ont-pillen” . Ik hoop dat je je beter gaat voelen en meer in verbondenheid met je eigen lijf. (Ps, hier ook een menstruatiecup trouwens. Even wennen, maar nu heel fijn!)
  Groetjes, Michelle

  • Mywindingpath.com
   2 augustus 2017 / 22:13

   Yay, dank je wel! Wij gebruiken ook gewoon nog condooms: de temperatuurmethode is voornamelijk om meer inzicht in mijn lichaam te krijgen. De bezwaren die je noemt hebben ook zeker meegewogen in die beslissing ? De cup was idd in het begin wennen maar dat was binnen een dag goed. Wil nu al niet meer anders, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge