Uit de Kast | Ik ben hoogsensitief

hoogsensitief1

Photo by Sergey Zolkin

Dit artikel staat al een tijdje in mijn concepten, want moet ik nu per se zeggen dat ik hoogsensitief ben? Moet ik een labeltje op mezelf plakken? Ergens vind ik van niet: ik ben namelijk niet specialer (aan de andere kant, iedereen is sowieso speciaal) en delen zit nog niet volledig in mijn systeem. Ergens vind ik ook dat ik dit wel moet publiceren want ik heb er wel dagelijks mee te maken en mijn schema wordt ook beïnvloed. Dus, daar gaan we dan: ik ben hoogsensitief.

Autisme of HSP?

Ik hoor je (en vooral mezelf) denken much ado about nothing en dat klopt ook wel een beetje. Soms denk ik dat het een trend is om iets te hebben en dat ik mezelf daar dus toe reken. Daarnaast hoef je natuurlijk ook niet alles met de buitenwereld te delen. Maar zodra ik dan ga terugrekenen en met mijn moeder spreek over mijn jeugd, vallen er wel veel zaken op hun plek. Toen ik klein was, ben ik gediagnostiseerd met Asperger (een Autisme stoornis). Echter, hoe ouder ik werd, hoe minder ik voor mijn gevoel in dat plaatje paste. Nu is Autisme soms ook lastig (iedereen heeft namelijk wel eigenschappen die ze kunnen afvinken als autistisch) maar er zijn toch flink wat verschillen.

De grootste 9ietwat kort door de bocht) verschillen tussen Autisme en HSP zijn:

  1. Mensen met HSP raken overprikkeld door een teveel aan prikkels die door de hoeveelheid niet verwerkt kunnen worden. Mensen met Autisme verwerken de prikkels niet goed, maakt niet uit of het er veel of weinig zijn.
  2. Mensen met HSP kunnen empathie tonen (soms teveel)
  3.  HSP’ers hebben geen communicatieve problemen, alleen als ze overprikkeld zijn.
  4. Ook herkennen ze sociale ‘cues’ en kunnen daarop inspelen zonder dat er een stappenplan gevolgd moet worden.
  5. Mensen met HSP kunnen lering of meaning trekken uit hun observaties en kunnen in sociale situaties de rangorde en (ver)banden zien zonder dat ze direct mee doen.
  6. Als laatste hebben mensen met HSP meer brede interesses in plaats van erg gespecificeerde.

Zoals je ziet zou je kunnen zeggen dat HSP ook een beetje naar ADHD/ADD neigt. Hoogsensitiviteit is misschien eerder een symptoom van verschillende stoornissen in verschillende spectra maar kan dus ook op zichzelf staan.

Ik en HSP

Zelf heb ik mijn hoogsensitiviteit altijd onderdrukt omdat ik er heilig van overtuigd was dat ik ‘normaal’ moest zijn en gewoon doorgaan. Ik had mijn hele jeugd al het Asperger labeltje gehad en dus een berg begeleiding gehad. Daardoor wilde ik, zodra ik me er aan kon ontworstelen, alles zelf doen. Zodoende ben ik jaren bewust en onbewust flink over mijn grenzen heen gegaan. Natuurlijk moest dat eens mis gaan en dat is vorig jaar dus mede hierom ook gebeurd. Nu ben ik dus sinds februari bezig met het herontdekken van mijn hoogsensitiviteit en dat leefbaar maken.

Mijn ideale situatie is een hutje op de heide met mijn lief en dan alleen maar creatieve dingen maken. Ook wil ik dan lessen en workshops in iets organiseren zodat ik andere mensen kan ondersteunen in dingen. Lekker vaag maar het belangrijkste is dat ik veel controle over mijn prikkels wil en ook sociale contacten. Op mijn voorwaarden. Nu gaat dat misschien ooit wel gebeuren maar niet heel erg snel (eerst lief overtuigen dat een hutje op de heide best leuk is). In de tussentijd moet ik dus in mijn gewone leventje de prikkels controleren zonder obsessief te zijn. Ik wil ook nog wel een beetje een zorgeloos leven.

hoogsensitief1

Overprikkeling

Dat betekend in kaart brengen wat mij overprikkelt en wat mijn foefjes zijn om te zorgen dat de pan met water niet overkookt. Of juist zo snel mogelijk stopt met overkoken. Uiteraard is het leren van hoe overprikkeling zich manifesteert belangrijk. Zelf ben ik al een beetje aan de slag geweest maar nu ben ik met een methode bezig die lekker gestructureerd is. De methode heeft fijne afvink- en invullijstjes en achtergrond informatie over overprikkeling. Er gaat een review van komen zodra ik er genoeg mee gewerkt heb (als we wachten tot het uit is, dan duurt het wel erg lang).

Emoties van anderen

Een bekend kenmerk van HSP’ers is dat zij ook emoties overnemen. Zelf heb ik vooral wanneer mijn energieniveau laag is: dan kan ik me er minder goed voor afsluiten. Maar het kan ook zo zijn dat ik iemand erg mag en dan snel hun stemming oppik en meeneem. Wanneer ik netjes elke dag mediteer, genoeg buiten kom, mijn prikkels manage dan neem ik niet zo snel emoties of stemmingen over. Mocht ik het wel overnemen dan is het belangrijk dat ik me dat bewust wordt (dagboek schrijven werkt goed) zodat ik mijn hoofd leeg kan maken. Nadeel is dat ik het niet altijd door heb, daarom is mediteren voor mij belangrijk omdat ik me dan energetisch reinig met Palo Santo en dan neem ik zulke dingen ook altijd mee.

Dagelijks leven

Dat is soms nog lastig want ik ben me niet altijd van alles bewust. Ook heb ik natuurlijk het beste beroep voor iemand die gevoelig is voor menselijk contact (dat put me gigantisch uit). Veel kan ik dus niet regelen. Maar veel ook wel en dat ben ik nu aan het verkennen.

Wel ben ik nu aan het sparen voor de Bose Noise Cancelling Headphones zodat geluid minder is. Ik plan in het weekend bewust maar 1 activiteit in. Probeer teveel reizen ook te voorkomen. En als dit alles vanwege verplichtingen niet lukt dan ga ik op tijd naar bed en doe ik overdag dutjes. Zo heb ik voor Oud en Nieuw voorgeslapen en kon zo door tot 03.00 met een groep vrienden van mijn lief. Ik was een partij trots!

Eigenlijk valt er dus geweldig goed mee te leven als je maar een beetje creatief en realistisch bent. En, met vragen en uitleggen kweek je veel begrip en is iedereen bereid te helpen (nog een reden waarom ik dat moet leren).

Bron (eigenlijk het enige onderzoek dat is gedaan naar deze verschillen)

Elaine N. Aron, Ph.D. ‘How does sensitivity differ from Autistic spectrum disorders (Asperger’s Syndrome, etc.)?‘  Check ook haar boek Psychotherapy and the Highly Sensitive Person

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge