Uit de kast | Spiritualiteit – Moderne Hippie

uit-de-kast-spiritueel-hippie

Het gros van jullie zal weten dat ik een spiritueel persoon ben en dat spiritualiteit belangrijk voor me is. Dat is ook al redelijk duidelijk door de artikelen die hier te lezen zijn natuurlijk. Maar, jullie weten niet welke richting ik precies op ga of wat ik allemaal gedaan heb (no worries, geen enge of hele rare dingen naar mijn mening). Vandaag dus mijn visie op de wereld en een list of confessions.

De reden dat ik dit eigenlijk ben gaan schrijven is mijn vriend. Hij heeft scheikunde gestudeerd en is wat aan gaat echt een bèta persoon en we hebben dus regelmatige discussies over hoe ik de wereld bekijk. Inclusief zijn blik en opgetrokken wenkbrauwen wanneer ik het over eigenlijk elk onderwerp heb… Dat ik met hem zo vrij sprak, verbaasde me eigenlijk en zette me aan het denken. Spiritualiteit is in deze ‘doen’ wereld iets dat weggezet wordt voor (overjarige) hippies  en depressieve huisvrouwen met teveel tijd. Ik schaar me niet onder een van deze groepen (want geen huisvrouw en in ieder geval niet overjarig), maar ergens voel ik me toch altijd alsof ik me moet verstoppen of verdedigen wanneer het over dit onderwerp gaat.

Nu zijn daar natuurlijk veel theorieën over (o.a. dat mijn ziel dan in een vorig leven zich heeft moeten verstoppen omdat deze kijk op de wereld nog minder werd getolereerd en zelfs dodelijk was), maar daar wil ik het nu niet over hebben. Punt is dat ik me niet meer wil verstoppen: iets dat ik in het vorige ‘Uit de kast’ artikel duidelijk heb gemaakt.

Ik geloof in de pleister juist heel snel van de wond trekken en doe nooit iets in de eerste versnelling: vandaar dat mijn remedie tegen verstoppen het allemaal in het openbaar gooien. Here we go!

Wereldvisie

Ik zie de wereld als een groot verwoven web. Alles heeft met elkaar te maken en wat je uitzend (gedachten, vibes) dat krijg je terug. Ook geloof ik ook dat wanneer het universum (of god(in) als je dat meer aanspreekt) je iets duidelijk wil maken je allerlei zaken op je pad tegenkomt die die kant op wijzen. Eigenlijk is dat dus een grote speurtocht en zijn wij allemaal padvindertjes of mini-Sherlock Holmes’jes. Of je zulke zaken tegenkomt hangt er ook vanaf hoe open je er voor staat en hoe je gewend bent te denken. Mijn vriend zal door zijn overtuigingen en denkwijze dus nooit iets hetzelfde interpreteren zoals ik dat doe.

Voorbeeld: Laatst kwam hij allemaal mensen tegen uit zijn studententijd. Ook had hij verteld dat hij in die periode veel toneel had gespeeld en dat wel een beetje miste. De week erop had hij afgesproken met iemand van die toneelgroep die hij in jaren niet had gezien. Omdat ik dus in synchroniciteit geloof en vind dat toeval niet bestaat riep ik meteen ‘Je moet weer eens toneel gaan spelen: de clues zijn er!’. Hij keek me gek aan, slaakte een zucht en zei dat het gewoon toevallige ontmoetingen waren.

Zijn denkwijze is natuurlijk niet slecht of disfunctioneel (verre van juist) maar waar ik dan mezelf aangemoedigd voel te zoeken naar overeenkomsten, is hij dat niet. Persoonlijk vind ik dat mijn denkwijze een beetje magie aan de wereld toevoegt en dat al die clues het leven leuk maken. Hij vind het juist fijn en ook leuk dat alles in wetten en processen samen te vatten valt: daar ziet hij magie in.

Dat ik spiritueel ben betekend niet dat ik rationaliteit, logica, wetenschap of de natuurwetten afschrijf: helemaal niet juist! Ik denk alleen dat er nog een dimensie bij of bovenop ligt die wij niet (goed) kunnen zien of begrijpen maar dat betekend niet dat het er niet is.

Ik geloof dus in synchroniciteit en niet in toeval. Ik geloof in de magie van het leven en minder in wetten en processen. Ik plaats emotie boven rationaliteit (in een soort 70%-30% verhouding). Ik geloof dat goden en godinnen. Ik geloof in de kracht van edelstenen en kruiden.

Spiritualiteit

Hoe ik mezelf zie, vind ik nog lastig. Ik vind niet dat ik een heks ben maar ben wel druk bezig te leren om mijn eigen zalfjes en cremes te maken. Labeltjes hebben mij nooit aangetrokken omdat het erg benauwend voelt. Alsof je dan niet meer uit dat hokje mag. Wel ben ik eclectisch (ik haal mijn kennis uit allerlei tradities en pick and choose wat ik daadwerkelijk gebruik). Ook vind ik dat puur geestelijk wat je vaak in religies vindt, niet echt tof. Meer nature based en dicht bij huis, is mijn stijl. Maar of dat direct een label heeft, geen idee.

Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik dus ‘ben’ of mee identificeer. Misschien kom ik daar wel nooit achter. Wel weet ik dat natuur, kruiden, edelstenen en mijn eigen boeren verstand kernzaken zijn. Volksgeloof spreekt mij ook erg aan (vandaar het boeren verstand): een kaarsje voor iemand branden is dus iets dat ik ook doe als het nodig is.

Misschien voel ik me wel het meest op mijn gemak met onderstaande definitie van een moderne hippie. Maar dan met meer magie, edelstenen en kruiden. Ofzo.

spirituele moderne hippie

Juist die tegenstellingen spreken mij heel erg aan: dat je je meer identificeert met het ene betekend niet dat het andere meteen een no go is. Vandaar dat ik dus een hekel heb aan labeltjes. Als je mijn omgeving zou vragen wat of hoe ik ben, komt daar hoogstwaarschijnlijk uit dat ik vol met tegenstrijdigheden zit. Zoals hierboven beschreven staat: ik kan back to basics kamperen of me volledig optutten voor een chique aangelegenheid. Zo zie ik mijn spiritualiteit dus ook.

Confessions

 • Ik vind het stiekem niet erg dat sommige mensen mij plagend een heks noemen. Ondanks dat ik mezelf niet zo zie, moet ik er wel om grinniken.
 • Ik heb een paar heksen jaarvieringen gedaan. Yep, inclusief in een kring zingend rondlopen en elementen aanroepen. Niet mijn stijl maar je weet dat niet totdat je het doet.
 • Aan handlezen en tarot- of orakellezingen hecht ik veel waarde.
 • Ik heb altijd edelstenen bij me. Op mijn bureau, in mijn jas- en broekzak, als sieraad.
 • Reiki lijkt me heel tof om te leren
 • Ik zou graag nog sjamanisme uit willen proberen.
 • Vorige levens zijn echt. Punt.
 • Krachtplekken in de natuur bestaan.
 • De hele dag gebedjes zeggen en goden aanroepen, heb ik ook niet volgehouden.
 • Kruiden zijn cool en cremes, zalfjes en tincturen maken is supergaaf!
 • Ik ben een moderne hippie. Geen halve hippie zoals ik eerst zei, maar echt een hele volledige hippie.
Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge