Jouw Spirit Animal – Hoe vind je die?

spirit animal

Photo by Massimo Mancini on Unsplash

Spirit Animals zijn dieren die je kunnen steunen in jouw spirituele zoektocht. Je hebt dieren die zich hun leven lang aan je verbinden waar je van kan leren, of dieren die een tijdje met je meelopen totdat je hun lessen onder de knie hebt. In dit artikel gaan we het hebben over hoe je er achter kan komen welk dier verbinding met je zoekt, hoe je contact kan leggen en welke met mij meeloopt.

Wat zijn Spirit Animals

In de intro heb je al heel kort kunnen lezen wat een Spirit Animal is: een dier dat zich aan je verbindt en helpt met zaken die je tegenkomt in het leven. Door het leven en de gewoontes van het dier te bestuderen kan je dingen van ze leren. Vaak vraagt een dier er iets terug voor de hulp: wat dat is, hangt van het dier af. Soms is alleen gewaarwording en kennis goed, misschien voel je opeens de drang om het leefgebied van het dier te beschermen.

Spirit Animals, krachtdieren of totems komen voort uit Sjamanistische tradities van inheemse volkeren over de gehele wereld. Het komt er eigenlijk op neer dat elk volk wel een traditie heeft met het verbinden met dieren. Bij veel westerse volkeren (wij dus) is dat verloren gegaan en daarom kan het wat vergezocht voor je voelen. Maar ik kan je verzekeren dat jouw voorouders er zeker gebruik van hebben gemaakt. Kijk maar naar de beschermdieren van een land of op het wapen van een adellijk geslacht; Nederland heeft een leeuw, Duitsland een Adelaar. Deze dieren zeggen veel over personen of families: wie je bent, hoe jouw pad loopt of waar je een beroep op kan doen als het wat lastig wordt. Vaak heb je niet per se 1 dier dat aanwezig is, maar het is wel makkelijk om de focus wel op een enkel dier te houden zodat je alles wat het jou te leren heeft, ook echt opneemt.

Hoe weet je welke bij jou hoort

Kennis maken met jouw Spirit Animal kan je doen door te gaan mediteren en op reis te gaan. Een geleide meditatie werkt het beste zodat je je kan richten op de ontmoeting en niet op het reizen zelf. YouTube is een hele fijne bron hiervoor: veel meditaties zijn opgenomen en je hoeft alleen maar comfortabel te gaan liggen of zitten en alles over je heen te laten komen. Soms kan het meerdere sessies duren voordat je jouw dier ontmoet omdat het misschien een schuchter dier is of omdat jij de signalen nog niet helemaal oppikt (zeker als je net begint, vertrouwen op je intuĆÆtie duurt even). Oefening baart kunst. Dit is een fijne (leren kennen via de Heidense Mystiek Cursus van Dyona).

Je zou ook contact op kunnen nemen met een Sjamaan die voor jou gaat reizen. Persoonlijk vind ik het nadeel dat je zelf dus niet de reis ondergaat en niet de echte ontmoeting hebt. Anderzijds kan het je wel juist helpen als je nog niet helemaal op je eigen vermogens vertrouwt. Doe wel goed onderzoek naar wie je de reis laat ondernemen. Zoals bij alle spirituele coaches en gidsen moet het wel goed voelen en er een klik zijn.

Als laatste kan je er ook achter komen omdat je het dier absurd vaak tegenkomt in je dagelijks leven. Je kan het dier letterlijk veel zien als je buiten komt of je ziet het vaak voorkomen op de Instagram of Facebook timeline. Liedjes, dromen, verhalen of andere afbeeldingen kunnen ook een manier zijn van het dier om de aandacht te krijgen.

Oh ja, denk er om dat elk dier een Spirit Animal kan zijn. Van een Rups tot een Adelaar of een Wezel. Elk dier heeft je wat te leren.

Als laatste: angst kan ook een indicatie zijn dat het dier je iets te leren heeft. Dus als jij heel bang bent voor slangen, is het zeker wat waard om te onderzoeken waar de slag voor staat en na te gaan wat je ervan kan leren.

Hoe kan je contact jouw Spirit Animal leggen

Contact met jouw Spirit Animal maken kan je doen door te mediteren waarin je om advies vraagt of gewoon in de aanwezigheid van het dier bent. Maar je kan ook meer over het dier gaan leren. Onderzoek hoe het leeft, waar het voorkomt en wat de spirituele betekenis is. Veel tradities hebben net een andere kijk op hetzelfde dier, dus zoek iets wat bij jou resoneert. Om een band met het dier op te bouwen is contact belangrijk. Het kan zijn dat het iets van je vraagt dus als jij beloofd dat voor het dier te doen, zal het jou ook helpen.

Iets dat ik vaak doe is vragen of het dier mij in mijn droom bezoekt. Dit vergt wat oefening want je moet je dromen kunnen onthouden (dit gaat dus ook niet altijd even goed bij mij) maar je kan er heel veel uithalen. Vaak als je op avontuur gaat kan je opeens jouw Spirit Animal tegenkomen of je kan dromen dat jij op het dier reist en dan dingen gaat ontdekken.

spirit animal2

Photo by Vincent van Zalinge on Unsplash

Mijn Spirit Animal

Op dit moment heb ik een Vlinder bij me. Natuurlijk niet gek met alle lagen die ik aan het afpellen ben en het trauma dat ik probeer te helen. De Vlinder gaat over een nieuw begin en transformaties. In de Keltische traditie worden ze ook geassocieerd met het vervoeren van een kinderziel (al leek me dat in mijn huidige omstandigheden niet helemaal logisch).

Ik ben er achter gekomen omdat ik de laatste paar weken heel veel vlinder zie. Maar dan ook echt veel: 4 in een straat of zo. Op dit moment is de grootste les voor mij het vertrouwen in dit transformatieproces. Een rups houdt zich niet heel veel bezig met het vlinder-zijn en ondergaat de transformatie gewoon. Er tegen vechten heeft dus ook geen zin. Wat moet gebeuren, houd je toch niet tegen. En het geeft ook hoop: een rups wordt uiteindelijk een hele mooie vlinder.

Weet jij al wat jou Spirit Animal is?

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge