Een zinvol leven leiden

zinvol leven

In mijn leertraject naar Life Coach ben ik gestuit op een onderdeel dat ik ik super interessant vind en wat een stukje dichter ligt bij mijn missie, tenminste zo voelt het. Nu ben ik me vooral heel erg aan het inlezen op het onderwerp en ik merk dat zoveel van wat ik belangrijk vind of waar ik al een hele tijd naar op zoek ben, allemaal hierop terug te voeren valt. Mijn zoektocht naar zingeving. Lees even mee, ook over wat dit voor de blog en social media betekend (no worries, geen grote veranderingen).

Zinvol leven als trend?

Een leven vol betekenis of zinvol leven is tegenwoordig natuurlijk best een trend (zeker met dat super toffe boek van Emily Esfahani Smith, de data nerd in mij kan er geen genoeg van krijgen!). Nu kan je het daardoor afschrijven en zeggen ‘joh, je doet mee aan een trend’. Maar to be fair, Socrates probeerde ook al in kaart te brengen wat een zinvol leven was. Dus als je heel sec kijkt, kan je zeggen dat dit een major thema is sinds de mens bestaat.

De laatste tijd hoor je er veel over omdat de wereld in een heel rap tempo verandert (ja, nog sneller dan het sinds de jaren ’60 al ging) en we ons allemaal moeten aanpassen aan nieuwe dingen. De debatten over oeroude waarden/normen/tradities zetten het hele denkbeeld van mensen op hun kop. En ondanks dat dat goed is, is het ook gewoon eng. Je moet je eigen zienswijze toch wat aanpassen en dus ook jouw idee van een zinvol leven. Uit de comfortzone. Weg van gemak.

In het boek schrijft Emily Esfahani Smith dat uit onderzoek blijkt dat geluk niet gelukkig maakt. Omdat een gelukkig leven een leven is dat gekenmerkt wordt door gemak. En gemak is leuk, maar niet altijd. Daarnaast is geluk ook iets wat vooral met korte termijn denken te maken heeft. Het zit in de natuur van de mens om doelen na te jagen en zich telkens aan te passen. Betekenisvol of zinvol leven, daarentegen, geeft een mens een doel en nut. Het is niet makkelijk (verre van zelfs) maar je bent tevreden als je terugkijkt op langere termijn.

Neem bijvoorbeeld kinderen. Ondanks dat ik ze niet heb, kan ik wel elke ouder vragen of ze er nu echt gelukkig van zijn geworden. Het standaard antwoord is dan ‘het is soms moeilijk, maar je krijgt er zoveel voor terug’. Dat gaat dus over nut en betekenis. Want kinderen opvoeden is niet gemakkelijk en gaat gepaard met heel veel stress op sommige momenten. Maar je krijgt er zoveel voor terug.

Hoe kom ik dan op dit onderwerp?

Als ik een beetje terugkijk op mijn jonge leventje op deze aardbol, merk ik dat mijn intrinsieke motivatie om dingen te doen altijd betekenis is geweest. Ik wilde geschiedenis studeren en professor worden, want dan kon ik andere mensen dingen leren over wat er vroeger gebeurde. Dan liet ik iets achter. Was ik nuttig. Ik ben bij een klantenservice gaan werken om die ervaring voor mensen leuker te maken, ondanks dat ik echt niet gelukkig werd van scheldkannonades. Daarna het uitleggen van producten zodat klanten hun doel en droom achterna konden. En nu is mijn grote droom om coach te worden, zodat ik mensen met meer hart & ziel kan helpen in plaats van HTML/CSS.

Er vallen mij 2 dingen op. De eerste is dat ‘helpen’ altijd een gigantisch thema bij mij is geweest. In dienst staan van en op de achtergrond het verschil maken. Ik vind het ook super om te doen en het zorgt dat ik mij nuttig voel. Daarnaast is betekenis dus ook altijd belangrijk geweest. Want uit dat gevoel van nut, haal ik mijn hogere doel en maak ik naar mijn idee de wereld een stukje beter.

Hierom voelt de stap naar betekenis en anderen daarover inspireren minder groot (soms moet ik mijn kronkels even uitleggen zodat jij, lieve lezer, mij nog steeds kan volgen. Het gaat soms zo hard in mijn hoofd!).

Een zinvol leven leiden: inspiratie en doen!

Natuurlijk ga ik me helemaal suf lezen over dit onderwerp, maar ik wil het zoveel mogelijk integreren in mijn blog en social media accounts. Praktisch maken mijn innerlijke polderboer (geloof me dat ben ik) wordt hier heel blij van. Want je kan nog zoveel lezen en leren, je moet het uiteindelijk gewoon doen. Lead by example. Ik denk dat je het meeste inspireert als je het zelf ook doet. (nu ik even nadenk, is dit ook precies de reden dat ik stopte na mijn Bachelor: te weinig ‘echte-wereld-praltische-kennis’).

Dus, ik ga kijken hoe ik dit in een leuk concept kan gaan gieten en ik hoop dat je hier net zo blij van gaat worden als ik.

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge