Zweden | Want retraites kan je ook zelf doen

In mijn vorige artikel hebben jullie al veel over innerlijke deel van mijn reisje kunnen lezen en ook op Facebook is dit breed uitgemeten. Vandaag deel ik de foto’s van de prachtige natuur in Dalarna. Het is niet echt een hotspot artikel (in the middle of nowhere zijn niet echt hotspots) maar wel een reisartikel over een prachtig stukje Zweden. Kijk mee!

Ik begon mijn tripje in Ramnäs (ongeveer anderhalf uur van Stockholm rijden). Ik sliep in een voormalige koetsier woning bij een herenhuis uit de 17de eeuw. Heel gaaf en heerlijk rustig. Het lag aan een meer dus ik kon mijn eerste avondje al aan het water doorbrengen. Die dag was ik trouwens weinig waard want ik moest om 3.45 op en kwam rond 15.00 aan op mijn bestemming. Een middagdutje en vroeg naar bed!

Op zaterdag was het 2,5u rijden naar Lantjärn vlakbij Dala-Järna in de provincie Vansbro. Toen ik daar aankwam had mijn vriend gezorgd voor rozen en chocolade (dat laatste sneuvelde die dag al).

In mijn boomhutje zat een vogelnestje en ik had na een emotioneel heftige zondag mijn beddegoed uitgehangen om de negativiteit er uit te laten waaien. Mijn leventje was een stukje primitiever geworden in de boomhut. Ik moest mijn water halen en het toilet was een ecotoilet met zaagsel buiten. Op zich hield daar mee op want ik had gewoon elektrisch licht en een kacheltje.

De douche was een buitendouche zodat ik op een zonnige dag opeens in een regenboog stond te douchen. Het warme water was nóg lekkerder!

Kijk dan dit servies! Zo lief. En lekkere granola en kaneelbroodjes. Mijn Daim consumptie was een stuk hoger dan normaal, maar dat mag in Zweden!

De verhuurders (Adrie en Esther) waren een paar dagen niet aanwezig dus ik was helemaal alleen op het terrein (zo fijn). De dagen dat ze er wel waren had je geen last van ze omdat ieder z’n ding doet en je elkaar niet in de weg zit. Ook bied Esther een gezichtsbehandeling en een massage aan voor een klein bedrag zodat je nog meer kan ontspannen. De houtgestookte hottub heb ik niet uitgeprobeerd maar staat wel op het terrein met uitzicht op het meer 🙂

Een klein stukje van een leuke wandeling in de buurt op de enige mooie dag die week. Het was telkens tussen de 13 en 17 graden en bewolkt. Zorgde er wel voor dat ik het niet te warm had, want hitte en ik is nog steeds niet erg prettig.

De natuur had trouwens echt een enorm fijne vibe: heel vriendelijk en het bos was erg ‘open’. Zowel in vibe als dat de bomen niet heel dicht op elkaar stonden.

De kaart die ik voor deze week getrokken had: playfulness en ruimte innemen. Ook kon ik op het meer naast de hut lekker kanoën wat dan het gaafste was als het windstil was zodat het net een spiegel leek.

Een flinke hagelbui, maar ik had mijn roze regenjas mee! Op de tweede foto kan je het een beetje zien. Ging even flink tekeer. Later in de week had ik ook nog een storm waardoor de boomhut flink schudde.

Met de verhuurders ben ik nog op wildsafari gegaan. Helaas hebben we alleen een hertje gezien. Wat opviel was dat alle beestjes (dus ook vogeltjes) best lang bleven staan. Volgens de verhuurder kwam dat omdat ze geen mensen gewend zijn en daardoor erg naïef zijn: ze weten niet dat wij ze pijn zouden kunnen doen. Als je op afstand blijft dan blijven ze staan kijken, komen een paar passen naar je toe of gaan gewoon door waar ze mee bezig waren. Met afstand moet je dan denken aan een meter of 5.

 

Een hele grote stuwdam! Heel gaaf om te zien. Het water aan de andere kant was heel rustig en heel mooi.

Al die meren in de omgeving, zo mooi! Het meertje van Langtjärn staat niet eens op de kaart omdat het klein zou zijn terwijl het toch wel 300m lang is.

De grote steen die je ziet, vind je overal in de omgeving. Dat komt door een meteorietinslag duizenden jaren geleden die al dat gesteente de provincie door heeft geslingerd. Pittig grote brokstukken dus!

De huisjes zijn te huren via Zweeds Boshuisje, de verhuurders Esther en Adrie, hebben nog meer afgelegen locaties die ik zeker ook nog eens wil bezoeken!

Voor de wildsafari of andere meerdaagse hikes en wildernis workshops in de wildernis van Dalarna: Dalarna Outdoor

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge